CODEX STAN 131-1981 Nelúpané pistáciové orechy
Codex Alimentarius Volume 5A - 1994 |
Nelúpané pistáciové orechy CODEX STAN 131-1981 |
KÓDEXOVÁ NORMA NA NELÚPANÉ PISTÁCIOVÉ ORECHY
(CODEX STAN 131-1981)
1. OBLASŤ PÔSOBNOSTI
Táto norma sa vzťahuje na nelúpané pistácie odrôd Pistacia vera L., či už v prirodzenom stave alebo spracované, ktoré sa ponúkajú na priamy konzum. Patria sem aj pistácie vo veĺkých baleniach, ktoré sa následne balia do malospotrebiteľských obalov.
2. POPIS
2.1 Definícia produktu
Pistácie predstavujú produkt získaný zo zrelých plodov Pistacia vera L., ktoré boli umele usušené na slnku a otvorili sa prirodzeným alebo mechanickým spôsobom. Produkt môže byť pražený, solený a/alebo ošetrený limetovou šťavou.
2.2 Odrodové typy
Odrodové typy sa klasifikujú ako:
(a) Oválne pistácie
(b) Guľaté pistácie
2.3 Druhy
Produkt sa uvádza na trh v jednom z nasledujúcich druhov:
(a) Surové pistácie
(b) Pražené pistácie
2.4 Formy
Produkt možno uvádzať na trh v jednej alebo viacerých nasledujúcich formách:
(a) Solené
(b) Ošetrené limetovou šťavou
2.5 Klasifikácia podľa veľkosti (nepovinná)
Pistácie môžu byť označené podľa veľkosti, a to v súlade s nasledujúcou tabuľkou:
Označenie | Počet pistácií v 100 g |
Malé | nad 106 |
Stredné | 96 až 106 |
Veľké | 81 až 91 |
Veľmi veľké | 71 až 80 |
Mimoriadne veľké | menej ako 71 |
3. ZÁKLADNÉ ZLOŽENIE A CHARAKTERISTIKY KVALITY
3.1 Surovina
Čisté, zdravé pistácie s kvalitou vyhovujúcou pre ľudský konzum.
3.2 Voliteľné zložky
(a) Soľ
(b) Limetová šťava
3.3 Finálny produkt
3.3.1 Zloženie - obsah vlhkosti
Obsah vlhkosti najviac 7 % hmotnostných.
3.3.2 Ukazovatele kvality - všeobecné požiadavky
(a) Prakticky bez plesní a plesňovej alebo potuchnutej chuti.
(b) Bez živého hmyzu a roztočov.
(c) Prakticky bez cudzích prímesí - čohokoľvek iného ako pistácií (jadra, tvrdého obalu a oplodia).
3.3.3 Definícia chýb
(a) Uzavretosť (nerozpuknutosť) - nerozpuknuté pistáciové škrupiny obsahujúce dobre vyvinuté jadro;
(b) Prázdnota - jadro pistácie nie je vyvinuté;
(c) Nezrelosť - jadro nie je dostatočne vyvinuté;
(d) Plod poškodený hmyzom - plody sú napadnuté hmyzom alebo obsahujú uhynutý hmyz, roztoče alebo iné škodce.
(e) Plesnivé plody - plody zreteľne napadnuté plesňou, alebo hnilobou.
3.3.4 Tolerancie chýb
Najvyššie tolerancie podľa počtu chýb tak, ako sú definované v odseku 3.3.3, sú:
- Kategória 3.3.3 (a) - 5 %
- Kategória 3.3.3 (b) - 5 %
- Kategória 3.3.3 (c) - 8 %
- Kategória 3.3.3 (d) - 4 %
- Kategória 3.3.3 (e) - 1 %
Celkový rozsah chýb (a) až (e) nesmie prekročiť 10 %.
3.4 Prijateľnosť šarže
Šarža vyhovuje kritériám kvality tejto normy, keď:
(a) nie je zreteľné napadnutie hmyzom; a
(b) subvzorky odobrané v súlade s odstavcom 8.1.2, spĺňajú všeobecné nároky pododstavcov 3.3.1 a 3.3.2 a nepresahujú tolerancie pre príslušné chyby podľa podoodstavca 3.3.4.
4. POTRAVINÁRSKE PRÍDAVNÉ LÁTKY
Nie sú dovolené.
5. HYGIENA
5.1 Odporúča sa, aby sa produkt, na ktorý sa vzťahujú ustanovenia tejto normy, pripravoval a aby sa s ním manipulovalo v súlade s príslušným odsekom medzinárodne odporúčanej praxe - Všeobecné princípy hygieny potravín (CAC/RCP 1-1969, Rev. 2 (1985) Codex Alimentarius Volume 1) a inými (odporúčaným Codexom Alimentarius, ktoré sa vzťahujú na tento produkt.
5.2 Produkt nesmie obsahovať cudzie telesá až do rozsahu, ktorý sa dá zabezpečiť správnou výrobnou praxou.
5.3 Pri použití vhodných metód skúšania a vzorkovania produkt:
- nesmie obsahovať mikroorganizmy v množstvách ohrozujúcich ľudské zdravie;
- nesmie obsahovať parazity, ktoré ohrozujú zdravie;
- nesmie obsahovať látky pochádzajúce z mikroorganizmov v takých množstvách, ktoré ohrozujú zdravie.
6. BALENIE
Balenia musia byť čo najplnšie, bez narušenia kvality, a obsah musí byť v súlade so správnym označením produktu.
7. OZNAČOVANIE
Okrem požiadaviek všeobecnej kódexovej normy na označovanie balených potravín (CODEX STAN 1-1985 (Rev. 1 1991) Codex Alimentarius Volume 1) pre označovanie platia nasledujúce ustanovenia:
7.1 Názov potraviny
7.1.1 Názov produktu uvedený na etikete musí byť „nelúpané pistácie“, „nelúpané pistáciové orechy“ alebo „pistáciové orechy v škrupinách“.
7.1.2 Okrem toho, súčasťou názvu alebo v jeho tesnej blízkosti musí byť označenie druhu, v akom sa uvádza produkt na trh, a to:
(a) Surové
(b) Pražené
7.1.3 V názve produktu môže byť zahrnutý odrodový typ, napríklad „oválne“ alebo „guľaté“ a forma, napríklad „solené“ alebo „ošetrené limetovou šťavou“, ako aj veľkosť, napríklad „malé“, „stredné“, „veľké“, „veľmi veľké“ alebo mimoriadne veľké“.
8. METÓDY ANALÝZY A VZORKOVANIA
Pozri Codex Alimentarius Volume 13.
Preklad: T. Šinková