Významné výsledky V&V
Analytické metódy pre hodnotenie kvality, bezpečnosti a autenticity potravinárskych výrobkov
- vypracovanie postupu na stanovenie trietanolamínu v dojčenskej výžive metódou NCI/GC/MS/MS
- optimalizácia analytických postupov stanovenia rezíduí pesticídov a dezinfekčných prostriedkov, mykotoxínov, ťažkých kovov, procesných kontaminantov vo vybraných produktoch z ovocia a zeleniny
- vypracovanie analytických a molekulárno-biologických metód a postupov pre účely monitoringu a optimalizácie kvality vybraných produktov z ovocia a zeleniny, cereálnych produktov a syrov
- optimalizované metódy stanovenia antioxidačnej aktivity, polyfenolov a farebných charakteristík dojčenskej výživy
- optimalizované metódy stanovenia fyzikálnochemických parametrov na sledovanie geografickej autenticity vybraných produktov na báze ovocia
- optimalizované postupy stanovenia prchavých organických zlúčenín a flavonoidov v hrozne a víne.
- optimalizované metódy stanovenia antioxidačnej aktivity, polyfenolov a farebných charakteristík ovocných a zeleninových štiav
- vypracovanie postupu na stanovenie ?-karoténu v rastlinných matriciach
- optimalizácia analytických postupov stanovenia vitamínu C v ovocných šťavách
Kvalita, hygiena a bezpečnosť potravín
- hodnotenie rizík z konzumácie potravín pre potreby úradnej kontroly týkajúce sa rezíduí pesticídov v rôznych druhoch ovocia, zeleniny a semien a prítomnosti Salmonella sp. v kuracích pečienkach pôvodom z Brazílie
- správa a aktualizácia databáz o cudzorodých látkach v potravinách v nadväznosti na požiadavky EFSA
- stanovenie perchlorátov vo vzorkách potravín pre ŠVPÚ Bratislava experimentálna vedecká štúdia zameraná na prežívanie Listeria monocytogenes počas doby trvanlivosti letnej ovčej bryndze podľa Nariadenia komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny
- úžitkový vzor 7841 Súprava chemikálií na detekciu patogénnych baktérií v potravinách – ocenený Zlatým kosákom
- úžitkový vzor 7847 Súprava chemikálií na detekciu alergénov v potravinách
- nové poznatky o mikrobiálnej diverzite ovčieho hrudkového syra a slovenskej bryndze získané kombináciou kultivačných a nekultivačných metód
- cielené odborné poradenstvo pri riešení operatívnych problémov s kvalitou produkcie a sanitáciou výrobných priestorov
- fyzikálno-chemické a mikrobiologické analýzy vzoriek potravín či surovín
- monitorovanie vybraných mikrobiologických kontaminantov v sledovaných potravinárskych produktoch vrátane L. monocytogenes s následným zhodnotením stavu hygieny procesu výroby a bezpečnosti výrobkov s konkrétnymi odporúčaniami zaistenia hygieny prevádzky
- získanie podstatných informácií o vplyve spôsobu obhospodarovania na kvalitatívne parametre hrozna, vrátane enologicky významných druhov bakteriálnej mikroflóry hroznových bobúľ
- kontrola bezvírusovosti množiteľského materiálu viniča a udržiavanie v bezviróznom stave podľa platnej legislatívy
- diagnostika vírusových, hubových a bakteriálnych ochorení vo vzorkách viniča hroznorodého.
Potravinárske technológie
- úžitkový vzor 7792 Jablkovohroznová plnka
- úžitkový vzor 7832 Jablková plnka s príchuťou arónie čiernoplodej
- prihláška patentu PP 5001-201 Spôsob prípravy koncentrátu prírodných kyselín z hrozna
- prihláška patentu PP 5002-2016 Hroznové okysľovadlo 20
- vývoj nových druhov tzv. funkčných potravín na báze cereálií - spôsob prípravy nových druhov
- cereálnych potravín z pohánkovej múky s rakytníkom rešetliakovým
- optimalizácia postupov izolácie beta-glukánu z hlivy ustricovitej
- optimalizácia postupu dehydratácie beta-glukánových vločiek z hlivy ustricovitej
- optimalizácia postupu izolácie melezitózy z medu
- optimalizácia a overenie postupov na získavanie zahusteného hroznového muštu, koncentrátu bazovej arómy, koncentrátu antokyanínov z výliskov čiernych ríbezlí, konopného oleja, oleja z vláknitej huby Mortinella sp. a extraktov účinných zložiek z konope siatej technickej modifikácie technologických postupov výroby cukroviniek pre zlepšenie kvalitatívnych parametrov výsledného produktu a extrudovaných chlebov, zemiakových a zeleninových čipsov s redukovaným množstvom akrylamidu pre zvýšenie bezpečnosti výsledného produktu
- vývoj postupu šetrného spracovania a konzervácie potravín.