Ponuka spolupráce
Ponuka spolupráce NPPC VÚP pre partnerské výskumné organizácie a priemysel:
- Účasť na výskumných projektoch
- Základný výskum
- Aplikovaný výskum
- Vývoj analytických metód
- Odborné poradenstvo pre štátnu správu a priemysel
- Vzdelávacie aktivity, školenia
- Komplexné služby pre farmárov, malé a stredné potravinárske podniky
- Zlepšovanie výrobných technológií
- Inovácie na kľúč
- Poloprevádzkové overovania výrobných podmienok
- Výroba marketingových vzoriek
- Kompletná dokumentácia potravinárskych výrobkov vrátane HACCP
- Ochrana duševného vlastníctva (pomoc pri príprave patentov, úžitkových vzorov, chráneného zemepisného označenia, chráneného označenia pôvodu, zaručenej tradičnej špeciality, značky kvality SK)
- Laboratórne skúšky (cenník - TU)
Odbor chémie a analýzy potravín:
- Analýza nutrientov a cenných zložiek potravín (aminokyselín, sacharidov, mastných kyselín, vitamínov, flavonoidov, fenolových kyselín a pod.) metódami plynovej a kvapalinovej chromatografie
- Analýza antioxidačných vlastností pomocou paramagnetickej rezonancie (EPR) a celkového obsahu polyfenolov, flavonoidov a farby spektrofotometricky s UV-VIS-NIR
- Analýza obsahu kontaminantov (akrylamid, HMF, mykotoxíny, patulín, PAH, PCB, etylkarbamát, pesticídy a pod.) pomocou hmotnostnej spektrometrie a UV detekcie (GC-MS/MS, LC-MS/MS, HPLC-DAD) a odborná pomoc pri riešení eliminácie ich tvorby vo výrobnom procese
- Charakterizácia aromaaktívnych látok spojenými technikami plynovej chromatografie a olfaktometrie (GC-FID, GC-O)
- Senzorická analýza potravín s panelom trénovaných hodnotiteľov na vybrané komodity
- Komplexná analýza cereálnych výrobkov
- Hodnotenie kvality múky na základe reologických vlastností na prístroji Mixolab
- Hodnotenie textúry na prístroji TA.XT plus
- Analýza obsahu a aktivity vody (aw meter)
- Analýza farby výrobkov v systéme CIELab pomocou kolorimetra (X-rite)
- Komplexná analýza pre vinárstvo a vinohradníctvo
- Stanovenie obsahu etanolu a celkového extraktu
- Stanovenie obsahu celkového a voľného SO2
- Stanovenie celkových a prchavých kyselín
- Analýza flavonoidov, fenolových kyselín a resveratrolu s HPLC
- Analýza aromatických zlúčenín (vyššie alkoholy, estery, terpény)
- Detekcia vírusov a hubových ochorení viniča
- Hodnotenie zdravotného stavu vinohradu na mieste
- Autentifikácia a odhaľovanie falšovania potravín
- Odlíšenie konvenčne a ekologicky pestovaných plodín
- Poradenstvo pre bezpečnosť a kvalitu potravín
- Vzdelávacie a poradenské aktivity, odborné semináre a školenia
- Laboratórne skúšky (cenník - TU)
Odbor mikrobiológie, molekulárnej biológie a biotechnológií:
- Štúdium a charakterizácia mikroflóry potravinárskych výrobkov modernými molekulárno-biologickými metódami (bryndza, víno a pod.)
- Kontrola mikrobiologickej hygieny a sanitácie v potravinárskom priemysle (účinok dezinfekčných prostriedkov, charakterizácia kontaminujúce mikroflóry a pod.)
- Identifikácia patogénnych baktérií v potravinách (Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Staphylococcus sp. a pod.) pomocou PCR metódy
- identifikácia alergénov v potravinách (vlašské orechy, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, kešu, pistácie, makadamské orechy, para orechy, zeler)
- identifikácia rastlinných zložiek vystupujúcich v potravinovej intolerancii (obilniny obsahujúce glutén)
Odbor potravinových databáz:
- Výpočet výživovej hodnoty potravinárskych výrobkov a poradenstvo (cenník – TU)
- Predaj potravinových tabuliek (cenník – TU)
- Predaj licencie na nutričný softvér Alimenta a ponuka zaškolenia (cenník – TU)
- Predaj licencie na databázu nutričného softvéru Alimenta 4.3e (cenník – TU)
- Príprava vedeckých stanovísk k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) Európskej komisie
- Príprava vedeckých expertíz na formulovanie stanovísk SR k hodnoteniu rizika
- Prevádzka online potravinovej databázy a databázy cudzorodých látok www.pbd-online.sk (voľne dostupné)
- Prevádzka odbornej potravinárskej knižnice pre potreby potravinárskeho priemyslu
Odbor technológií, inovácií a spolupráce s praxou:
Návrh a poloprevádzkové overovanie nových výrobných postupov a produktov:
- návrh a poloprevádzkové overenie nových a inovovaných postupov výroby;
- kompletné spracovanie technologickej, výrobnej a výrobkovej dokumentácie;
- experimentálna, overovacia výroba a príprava marketingových vzoriek.
Poradenstvo, pomoc pri riešení konkrétnych problémov praxe:
- inovácia produktov a technológií;
- riešenie problémov bezpečnosti a štandardnej kvality produktov;
- pomoc pri spracovaní projektov HACCP, SVP a Hygienických príručiek;
- výpočet a stanovenie údajov pre správne označovanie výrobkov;
- analýza, spracovanie materiálových a energetických bilancií, návrh; riešení znižujúcich energetickú náročnosť výroby a zhodnotenie druhotných surovín.
Vzdelávanie:
- kurzy Základov správnej hygienickej praxe (spôsobilosť pre výrobu a manipuláciu s potravinami);
- kurzy zamerané na výrobu a priamy predaj potravín v malom;
- kurzy zamerané na potravinovú legislatívu, označovanie potravín;
- zaškolenie pracovníkov na moderné vákuové a separačné procesy.