Výskumné aktivity
Odbor mikrobiológie, molekulárnej biológie a biotechnológií
Zameranie odboru
Štúdium a vývoj rýchlych molekulárno-biologických metód na identifikáciu patogénnych baktérií v potravinách založených na polymerázovej reťazovej reakcii (Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Staphylococcus sp., Cronobacter sakazakii, Yersinia enterocolitica a i.).
Štúdium mikroflóry tradičných slovenských potravinárskych výrobkov molekulárno-biologickými metódami (bryndza, víno).
Štúdium aspektov mikrobiologickej hygieny a sanitácie v potravinárskom priemysle (charakterizácia kontaminantov, štúdium účinku dezinfekčných prostriedkov).
Štúdium a vývoj molekulárno-biologických metód na identifikáciu alergénov v potravinách (vlašské orechy, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, kešu, pistácie, makadamské orechy, para orechy, zeler) a rastlinných zložiek vystupujúcich v potravinovej intolerancii (obilniny obsahujúce glutén).
Odbor chémie a analýzy potravín
Zameranie odboru
- Výskum v oblasti bezpečnosti potravín, minimalizácia obsahu cudzorodých látok vznikajúcich v procesoch výroby a skladovania potravín
- Vývoj a aplikácia analytických metód v oblasti bezpečnosti, kvality a autenticity potravín
- Inovácie v potravinárstve, funkčné potraviny, využívanie netradičných surovín a vedľajších produktov
- Budovanie databáz analytických charakteristík ako nástroja pre autentifikáciu a hodnotenie kvality a bezpečnosti potravín
- Odborné poradenstvo pre potravinársky priemysel a orgány štátnej správy
- Laboratórne skúšky - cenník laoratórnych skúšok - TU
Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel:
- Hodnotenie technologickej kvality primárnych produktov
- Inovácie v potravinárskom priemysle
- Využitie primárnych a vedľajších produktov s návrhom technológie spracovania
- Výskum v oblasti získavania cenných prírodných zložiek (antioxidantov, farbív, biologicky významných látok) a vývoj nových druhov potravinárskych výrobkov s pridanou hodnotou
- Analýza obsahu kontaminantov a poradenstvo pri minimalizácii ich výskytu
- Autentifikácia a odhaľovanie falšovania potravín
- Komplexné analýzy pre vinohradníctvo a vinárstvo
- Vzdelávacie a poradenské aktivity, odborné semináre a školenia
- Využívanie laboratórnych prístrojov a zariadení modernej infraštruktúry
Zameranie odboru
- Prevádzka online potravinovej databázy www.pbd-online.sk
- Výpočet výživového zloženia potravinárskych výrobkov na základe receptúry
- Využitie potravinových databáz v praxi
- Prepojenie na sieť európskych potravinových databáz www.eurofir.org
- Zber, dokumentácia a kompilácia údajov o zložení potravín za účelom tvorby potravinových databáz
- Vývoj moderného softvéru Daris na dokumentáciu primárnych údajov
- Odborné poradenstvo v oblasti výživových údajov pre potravinárskych výrobcov, odbornú i laickú verejnosť
- Odborná garancia projektov na podporu zdravia a správnej výživy (napr. projekt Hovorme o jedle)
- Publikovanie informačných materiálov a článkov o správnej výžive a zdravom životnom štýle
- Prevádzka DCL databázy www.pbd-online.sk
- Zber a spracovanie údajov o kontaminantoch v potravinách a krmivách
- Príprava databázových podkladov a štatistík k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA)
- Príprava vedeckých stanovísk k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) Európskej komisie
- Príprava vedeckých expertíz na formulovanie stanovísk SR k hodnoteniu rizika na základe požiadaviek Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, v rozsahu zamerania výskumnej činnosti VÚP
Ponuka činností
- Poradenstvo v oblasti výživových hodnôt potravín
- Výpočet výživovej hodnoty potravinárskych výrobkov
- Prevádzka odbornej potravinárskej knižnice pre potreby potravinárskeho priemyslu
- Predaj potravinových tabuliek
- Predaj licencie na nutričný softvér Alimenta a ponuka zaškolenia
- Predaj licencie na databázu nutričného softvéru Alimenta 4.3e
Odbor technológií, inovácií a spolupráce s praxou
Zameranie odboru
Odbor technológií, inovácií a spolupráce s praxou - Pracovisko BIOCENTRUM Modra (NPPC-VÚP) je určené pre vývoj a overenie potravinárskych technológií. Experimentálne haly sú rozdelené do dvoch subjektov a to fermentačná a separačná časť. Vo fermentačnej časti možno vykonávať a optimalizovať aeróbne a anaeróbne fermentácie s možnosťou ďalšieho spracovania biomasy a metabolitov. Separačná hala vybavená zariadeniami na separáciu fytoproduktov.
Pracovisko má k dispozícii laboratóriá s vybavením na stanovenie základných zložiek potravinovej matrice a stanovenie parametrov v poloprevádzkových výrobných postupoch.
Návrh a poloprevádzkové overovanie nových výrobných postupov a produktov
návrh a poloprevádzkové overenie nových a inovovaných postupov výroby
kompletné spracovanie technologickej, výrobnej a výrobkovej dokumentácie
experimentálna, overovacia výroba a príprava marketingových vzoriek
Poradenstvo, pomoc pri riešení konkrétnych problémov praxe
- inovácia produktov a technológií
- riešenie problémov bezpečnosti a štandardnej kvality produktov
- pomoc pri spracovaní projektov HACCP, SVP a Hygienických príručiek
- výpočet a stanovenie údajov pre správne označovanie výrobkov
- analýza, spracovanie materiálových a energetických bilancií, návrh riešení znižujúcich energetickú náročnosť výroby a zhodnotenie druhotných surovín
Vzdelávanie
- kurzy Základov správnej hygienickej praxe (spôsobilosť pre výrobu a manipuláciu s potravinami)
- kurzy zamerané na výrobu a priamy predaj potravín v malom
- kurzy zamerané na potravinovú legislatívu, označovanie potravín
- zaškolenie pracovníkov na moderné vákuové a separačné procesy