Pracoviská ústavu

Odbor chémie a analýzy potravín 2170703

Vedúca odboru : Ing. Blanka Tobolková, PhD.
tel: 02/502 37 049
02/502 37 048
e-mail: blanka.tobolkova@nppc.sk
Zástupkyňa vedúcej odboru: Ing. Jana Sadecká, PhD.
tel: 02/502 37 097
02/502 37 003
0911 837 278
e-mail: jana.sadecka@nppc.sk
Pracovníci odboru: Ing. Zuzana Ciesarová, PhD., Ing. Ervín Jankura, Ing. Mária Kopuncová, PhD., RNDr. Janka Kubincová, PhD., Ing. Kristína Kukurová, PhD., Ing. Božena Skláršová, PhD.,
Ildikó Juríková

Zameranie

Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti

Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel

Aktuálne výskumné projekty

Publikačná činnosť odboru

Zameranie:

  • Výskum v oblasti bezpečnosti potravín, minimalizácia obsahu cudzorodých látok vznikajúcich v procesoch výroby a skladovania potravín
  • Vývoj a aplikácia analytických metód v oblasti bezpečnosti, kvality a autenticity potravín
  • Inovácie v potravinárstve, funkčné potraviny, využívanie netradičných surovín a vedľajších produktov
  • Budovanie databáz analytických charakteristík ako nástroja pre autentifikáciu a hodnotenie kvality a bezpečnosti potravín
  • Odborné poradenstvo pre potravinársky priemysel a orgány štátnej správy
  • Laboratórne skúšky - cenník laoratórnych skúšok TU

Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti:

  • Laboratóriá plynovej a kvapalinovej chromatografie v spojení s hmotnostnou detekciou (GC-MS/MS, LC-MS/MS), UV detekciou (HPLC-UV a DAD), FLD detekciou a olfaktometrickou detekciou (GC-O)
  • Laboratórium charakterizácie spektrálnych vlastností potravín (antioxidačné vlastnosti, termooxidačná stabilita, obsah polyfenolov, flavonoidov, objektívne hodnotenie farby) s využitím metód EPR a UV-VIS-NIR
  • Laboratórium cereálnej technológie a hodnotenia kvality (reologická analýza na prístroji Mixolab, dvojetážová pekárska pec, texturometer, kolorimeter, stanovenie hrubej vlákniny, obsahu a aktivity vody)
  • Laboratórium vinohradníctva a vinárstva
  • Senzorické laboratórium s panelom trénovaných hodnotiteľov vybavené modernou výpočtovou technikou

Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel:

  • Hodnotenie technologickej kvality primárnych produktov
  • Inovácie v potravinárskom priemysle
  • Využitie primárnych a vedľajších produktov s návrhom technológie spracovania
  • Výskum v oblasti získavania cenných prírodných zložiek (antioxidantov, farbív, biologicky významných látok) a vývoj nových druhov potravinárskych výrobkov s pridanou hodnotou
  • Analýza obsahu kontaminantov a poradenstvo pri minimalizácii ich výskytu
  • Autentifikácia a odhaľovanie falšovania potravín
  • Komplexné analýzy pre vinohradníctvo a vinárstvo
  • Vzdelávacie a poradenské aktivity, odborné semináre a školenia
  • Využívanie laboratórnych prístrojov a zariadení modernej infraštruktúry
    • Chromatografické techniky (GC-MS/MS, LC-MS/MS, GC-O, GC-FID, HPLC-UV) na stanovenie nutričných zložiek (aminokyselín, sacharidov, mastných kyselín), kontaminantov (akrylamid, HMF, mykotoxíny, PAH, PCB, etylkarbamát) a aromaaktívnych látok
    • Spektroskopické techniky (EPR, UV-VIS-NIR) na stanovenie antioxidačných vlastností, polyfenolov, flavonoidov a farby
    • Mixolab na hodnotenie kvality cereálnych surovín
    • Analyzátor textúry (široké uplatnenie v potravinárstve, obalové materiály a pod.)
    • Senzorický panel hodnotiteľov pre vybrané potravinárske komodity

Aktuálne výskumné projekty:

  • Fermentácia strukovín z hľadiska valirizácie a obsahu akrylamidu v potravinových produktoch (APVV-23-0169, partneri: FCHPT STU, obdobie: 2024-2028, zodpovedný riešiteľ: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
  • Výskum a vývoj nových procesov na odstránenie nežiaduceho histamínu z vína (APVV-23-0234, obdobie: 2024-2028, partneri: UK Bratislava, zodpovedný riešiteľ: RNDr. Janka Kubincová, PhD.)
  • Pokročilé inteligentné technológie kontroly dozrievania klimakterického typu ovocia (SK-CN-23-0013, 2024-2026, zodpovedný riešiteľ: Ing. Blanka Tobolková, PhD.)
  • Spolupráca na znižovaní obsahu asparagínu v obilninách a akrylamidu v cereálnych výrobkoch (SK-SRB-23-0059, 2024-2025, zodpovedný riešiteľ: Ing. Kristína Kukurová, PhD.)
  • Prenos poznatkov a inovácií v rámci podpory slovenskej produkcie potravín a potravinárskych výrobkov s vyššou pridanou hodnotou (RPVV/11, 2023-2027, zodpovedný riešiteľ: Ing. Eva Kaclíková, CSc.)
  • Rozpracovanie postupov kvantifikácie tvorby odpadov z potravín vo vybraných segmentoch potravinového reťazca (RPVV/12, 2023-2027, zodpovedný riešiteľ: Ing. Božena Skláršová, PhD.)
  • COST Action CA20128 – PIMENTO: Promoting Innovation of ferMENTed fOods (2021-2025, zodpovedný riešiteľ: Dr. Christophe Chassard (INRAE Francúzsko), zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
  • COST Action CA21149 Reducing Acrylamide Exposure of Consumers by a Cereals Supply-Chain Approach Targeting Asparagine (ACRYRED, 2022-2026, zodpovedný riešiteľ: Prof Nigel Halford (Rothamsted Research, Veľká Británia), zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)