Zasadnutie CAC (2003)
26. rokovanie Komisie Codex Alimentarius FAO/WHO
Rím, 30. jún - 7. júl 2003
Na zasadnutí sa zúčastnilo 481 delegátov zo 124 členských štátov a 77 zástupcov 48 mimovládnych medzinárodných organizácií. Úvodné vystúpenia zástupcov FAO a WHO vyzdvihli nevyhnutnosť aktivít CAC a potrebu realizácie záverov hodnotiacej správy vypracovanej skupinou nezávislých expertov.
V súlade s programom boli prezentované krátke správy zo zasadnutí regionálnych koordinačných výborov vrátane záverov zo zasadnutia CC EURO, ktoré sa uskutočnilo minulý rok v Bratislave. V nadväznosti na hlasovanie doplnkov k procedurálnemu manuálu sa rozhodovalo o účasti EC za riadneho člena CAC. V diskusii nedošlo k zhode, a tak sa pristúpilo k hlasovaniu s týmto výsledkom: Z celkového počtu zaregistrovaných hlasov bolo 73 za a 12 proti, 13 štátov sa zdržalo hlasovania. Na základe hlasovania sa teda EC stala právoplatným členom CAC.
Závažným bodom programu bolo prerokovanie správy sekretariátu o úlohách, vyplývajúcich z hodnotiacej správy o činnosti CAC, ktorú pripravila skupina nezávislých expertov. Z rokovania vyplynulo: Ročné zasadania CAC budú organizované podľa potreby. EXEC bude zasadať 2x ročne a bude zodpovedný za hodnotenie implementácie záverov, pričom prioritné bude zlepšenie procesu riadenia prípravy noriem, prehodnotenie úloh a činnosti EXEC, prehodnotenie jednotlivých štruktúr CAC a prehodnotenie postupov práce CAC.
Rokovanie sa sústredilo na celý rad ďalších závažných problémov, týkajúcich sa problematiky prípravy nových noriem, Trust fundu na podporu aktivít rozvojových štátov, financovania aktivít CAC a i. Uskutočnili sa tiež voľby nového predsedu a podpredsedov CAC, členov EXEC a regionálnych koordinátorov. Predsedom na ďalšie obdobie sa stal p. Stuart Slorach zo Švédska. Za regionálneho koordinátora pre Európu bola opätovne schválená Slovenská republika.
Normy a súvisiace texty schválené v 8. stupni ako finálne texty
Africké regionálne smernice pre národné kontaktné miera a národné kódexové výbory
Norma na čokoládu a čokoládové výrobky
Všeobecná kódexová norma na potravinárske aditívne látky: Revízia prílohy k tabuľke 3
Medzinárodný číselník potravinárskych prídavných látok: Zmeny
Všeobecná kódexová norma na potravinárske aditívne látky: Zmeny v prílohách a tabuľkách
Kódex praxe zameraný na prevenciu a redukciu kontaminácie jablkovej šťavy a jej zložiek pre iné nápoje patulínom
Najvyššie hladiny patulínu v jablkovej šťave a v jej zložkách pre iné nápoje
Kódex praxe zameraný na prevenciu (redukciu) kontaminácie obilnín mykotoxínmi, vrátane príloh o ochratoxíne A, zearalenone, fumonizíne a trichotecénoch
Všeobecná norma na ožarované potraviny: Revízia
Princípy analýzy rizík pri potravinách odvodených z modernej biotechnológie
Smernica na posudzovanie neškodnosti potravín odvodených z rastlín s rekombinantnou DNA
Smernica na posudzovanie neškodnosti potravín produkovaných pomocou mikroorganizmov s rekombinantnou DNA
Norma na varené sušené solené sardely
Kódex praxe na ryby a rybacie výrobky
Kódexová norma na citrónovníky a grapefruity: Revidované ustanovenia
Norma na sladkú kasavu
Kódex hygienickej praxe na čerstvé ovocie a zeleninu
Systém HACCP a smernice na jeho aplikáciu; Revízia smerníc na systémy kontroly pri dovoze potravín
Smernice na posudzovanie ekvivalencie sanitárnych opatrení súvisiacich s inšpekciou potravín a certifikačnými systémami
Smernice na produkciu, výrobu, označovanie a marketing organicky produkovaných potravín: Zmena 5. časti – Kritériá
Všeobecná norma na označovanie balených potravín: Zmena názvov tried
Smernice na nutričné označovanie: Zmena
Norma na olivové oleje: Revízia
Harmonizované smernice IUPAC na validáciu analytických metód v jednom laboratóriu
Všeobecné analytické metódy na detekciu radiačne ošetrených potravín
Všeobecné analytické metódy na aditívne látky a kontaminanty
Norma na smotanu: Revízia
Norma na fermentované mlieka: Revízia
Norma na sušenú srvátku: Revízia
Všeobecné princípy hygieny mäsa
Norma na vodnaté kokosové výrobky: Kokosové mlieko a kokosová smotana
Norma na konzervované bambusové výhonky
Norma na konzervované kôstkové ovocie
Smernice na baliace médiá pre kôstkové ovocie
Najvyššie limity rezíduí pesticídov
Smernice správnej laboratórnej praxe pri analýze rezíduí pesticídov: Revízia
Najvyššie limity rezíduí veterinárnych liekov
Normy a súvisiace texty schválené v 5. a 8. stupni ako finálne texty s odporúčaním na vynechanie stupňov 6 a 7
Medzinárodný číselník potravinárskych prídavných látok: Zmeny
Všeobecná kódexová norma na potravinárske aditívne látky: Zmeny v prílohách a tabuľkách
Odporúčané špecifikácie identity a čistoty potravinárskych prídavných látok
Odporúčaný medzinárodný kódex praxe na radiačné ošetrenie potravín: Revízia
Príloha o posudzovaní možnej alergenicity k smernici na posudzovanie neškodnosti potravín odvodených z rastlín s rekombinantnou DNA
Norma na vybrané rastlinné oleje: Zmeny
Všeobecná kódexová norma na syr: Zmena
Pesticídy: Najvyššie limity rezíduí
Odporúčania na metódy analýzy rezíduí pesticídov: Zmeny úvodnej časti
Najvyššie limity rezíduí veterinárnych liekov
Normy a súvisiace texty schválené v 5. stupni zrýchleného postupu
Medzinárodný číselník potravinárskych prídavných látok: Zmeny
Slovník termínov a definícií pre rezíduá veterinárnych liekov v potravinách: Zmeny
M. Kováč