Zasadnutie CAC (2005)
28. zasadnutie Komisie FAO/WHO Codex Alimentarius
(Rím, 4.-9. júl 2005)
Komisia Codex Alimentarius (ďalej len CAC):
- schválila zmeny procedurálnych pravidiel a niektoré ďalšie zmeny Procedurálneho manuálu;
- schválila vyše 20 nových alebo revidovaných noriem vrátane kódexu hygienickej praxe na mäso;
- schválila celý rad návrhov na nové aktivity a návrhy na prerušenie prác;
- požiadala FAO a WHO, aby aj naďalej považovali pravidelné financovanie kódexových aktivít za významnú prioritu, a zároveň vyjadrila vážne obavy o rozpočet WHO v položke poskytovania vedeckého poradenstva v období 2006-2007;
- schválila štruktúru a harmonogram prípravy nového strategického plánu na obdobie 2008-2013;
- potvrdila celý rad odporúčaní vyplývajúcich zo sprehľadnenia štruktúry kódexových výborov a mandátu kódexových pracovných skupín;
- odložila rozhodnutie o tom, či sa má pripraviť norma na parmezán, ako aj rozhodnutie o zriadení kódexovej pracovnej skupiny pre antimikrobiálnu rezistenciu;
- uvítala operatívnosť fondu pomoci (Trust Fund), vyjadrila vďaku donorským štátom a žiadala, aby sa sprehľadnili kritériá, podľa ktorých sa financie distribuujú;
- vyjadrila ocenenie FAO a WHO za prebiehajúce aktivity podporujúce kódex, najmä s ohľadom na poskytovanie vedeckého poradenstva a budovania kapacít v oblasti bezpečnosti a kvality potravín;
- zvolila svojich zástupcov:
- predseda: Claude Mosha (Tanzánia),
- podpredsedovia: Karen Hulebak (USA), Norainin Mhd. Othoman (Malajzia) a Wim van Eck (Holansko); - zvolila regionálnych zástupcov do výkonného výboru a určila regionálnych koordinátorov.
I. Zoznam noriem a súvisiacich textov, ktoré boli schválené ako finálne texty v 8. stupni
Normy a súvisiace texty | Odkaz | Stav |
Ustanovenia o potravinárskych aditívnych látkach vo Všeobecnej kódexovej norme na potravinárske aditívne látky | ALINORM 05/28/12, odst. 83 a príloha X | schválené |
Kódex praxe na prevenciu a redukciu kontaminácie orechov aflatoxínmi | ALINORM 05/28/12, odst. 132 a príloha XXI | schválené |
Kódex praxe na prevenciu a redukciu kontaminácie konzervovaných potravín cínom | ALINORM 05/28/12, odst. 166 a príloha XXV | schválené |
Najvyššie hladiny kadmia v pšenici, zemiakoch, stonkovej a koreňovej zelenine, listovej zelenina a inej zelenine | ALINORM 05/28/12, odst. 175 a príloha XXVI | schválené |
Kódex praxe na ryby a rybacie produkty (časť o akvakultúre) | ALINORM 05/28/18, odst. 59 a príloha II | schválené |
Zmena normy na solené ryby a sušené solené ryby z čeľade Gadidae | ALINORM 05/28/18, odst. 34 a príloha IV | schválené |
Kódex hygienickej praxe na mäso | ALINORM 05/28/16, odst. 67 a príloha II | schválené so zmenami |
Smernica na vitamínové a minerálne potravinové doplnky | ALINORM 05/28/26, odst. 35 a príloha II | schválené so zmenami |
Najvyššie reziduálne hladiny pesticídov | ALINORM 05/28/24, odst. 77-213 a príloha II | schválené (okrem deltametrínu v listovej zelenine a karbosulfánu v mandarínkach a zemiakoch) |
Predbežné najvyššie reziduálne hladiny pesticídov | ALINORM 05/28/24, odst. 189-203 a príloha V | schválené |
Najvyššie reziduálne limity veterinárnych liekov | ALINORM 05/28/31, odst. 92 a príloha II | schválené |
Všeobecná kódexová norma na ovocné šťavy a nektáre | ALINORM 05/28/39, odst. 103 a príloha II | schválené so zmenami |
Minimálne Brixove stupne rekonštituovaných štiav a pretlakov a minimálny obsah šťavy a pretlaku v ovocných nektároch (hrozno, guava, mandarínky, mango, mučenky, tamarindy) | ALINORM 05/28/39, odst. 104 a príloha III | schválené |
Metódy analýzy pripravené na začlenenie do komoditných noriem a do Codex STAN 234-1999 | ALINORM 05/28/23, odst. 53-83 a príloha III | schválené |
II. Zoznam noriem a súvisiacich textov, ktoré boli schválené ako finálne texty v 5. a 8. stupni s vynechaním 6. a 7. stupňa
Normy a súvisiace texty | Odkaz | Stav |
Ustanovenia o potravinárskych aditívnych látkach uvedené vo všeobecnej kódexovej norme na aditívne látky | ALINORM 05/28/12, odst. 83 a príloha X | schválené |
Zmeny v medzinárodnom čísleníku potravinárskych aditívnych látok | ALINORM 05/28/12, odst. 88 a príloha XIII | schválené |
Špecifikácia identity a čistoty aditív v nadväznosti na 63. rokovanie JECFA | ALINORM 05/28/12, odst. 114 a príloha XVI | schválené |
Revízia preambuly všeobecnej normy na kontaminanty a toxíny v potravinách (N09-2004) | ALINORM 05/28/12, odst. 128 a príloha XIX | schválené |
Kódex praxe na ryby a rybacie produkty | ALINORM 05/28/18, odst. 91 a príloha III | schválené so zmenami (odst. 47) |
Norma na rambutan | ALINORM 05/28/35, odst. 89 a príloha VI | schválené |
Princípy elektronickej certifikácie | ALINORM 05/28/30, odst. 37 a príloha II | schválené do CAC/GL 38-2001 (odst. 48) |
Zmena normy na rastlinné oleje | ALINORM 05/28/17, odst. 45 a príloha III | schválené |
Regionálna smernica pre kódexové kontaktné miesta a národné kódexové výbory (Blízky Východ) | ALINORM 05/28/40, odst. 66 a príloha V | schválené |
Najvyššie reziduálne hladiny pesticídov | ALINORM 05/28/24, odst. 77-213 a príloha III | schválené |
Najvyššie reziduálne hladiny pesticídov v koreninách | ALINORM 05/28/24, odst. 177-182 a príloha IV | schválené |
Smernica na aplikáciu hmotnostnej spektrometrie pri identifikácii, potvrdení a kvantitatívnom stanovení rezíduí | ALINORM 05/28/24, odst. 228 a príloha X | schválené |
Nové kódy a čísla komodít so schválenými najvyššími limitmi rezíduí | ALINORM 05/28/24, odst. 268 a príloha XI | schválené |
Najvyššie reziduálne limity veterinárnych liekov | ALINORM 05/28/31, odst. 92 a príloha III | schválené |
Kódex praxe na minimalizáciu a zvládnutie antimikrobiálnej rezistencie | ALINORM 05/28/31, odst. 117 a príloha VIII | schválené |
Minimálne Brixove stupne pre rekonštituované šťavy a pretlaky a minimálny obsah šťavy a pretlaku v ovocných nektároch (citróny, limety, pomaranče, ananásy) | ALINORM 05/28/39, odst. 105 a príloha IV | schválené so zmenami (pozri odst. 67-68) |
III. Zoznam noriem a súvisiacich textov, ktoré boli schválené v 5. stupni zrýchleného procesu
Normy a súvisiace texty | Odkaz | Stav |
Revízia tabuľky 1 odborúčaného kódexu medzinárodnej praxe na uskladnenie a prepravu jedlých tukov a olejov vo veľkom | ALINORM 05/28/17, odst. 52 a príloha II | schválené |
Súčasné predsedníctvo kódexových pomocných orgánov
Kód | Kódexový výbor pre | Hostiteľský štát | Stav |
CX 703 | mlieko a mliečne výrobky | Nový Zéland | aktívny |
CX 708 | kakaové produkty a čokoládu | Švajčiarsko | pozastavený |
CX 709 | tuky a oleje | Spojené kráľovstvo | aktívny |
CX 710 | cukry | Spojené kráľovstvo | pozastavený |
CX 711 | potravinárske prídavné látky a kontaminanty | Holandsko | aktívny |
CX 712 | hygienu potravín | Spojené štáty americké | aktívny |
CX 713 | spracované ovocie a zeleninu | Spojené štáty americké | aktívny |
CX 714 | označovanie potravín | Kanada | aktívny |
CX 715 | metódy analýzy a vzorkovania | Maďarsko | aktívny |
CX 716 | všeobecné princípy | Francúzsko | aktívny |
CX 718 | rezíduá pesticídov | Holandsko | aktívny |
CX 719 | prírodné minerálne vody | Švajčiarsko | pozastavený |
CX 720 | výživu a potraviny na osobitné výživové účely | Nemecko | aktívny |
CX 722 | ryby a rybacie produkty | Nórsko | aktívny |
CX 723 | hygienu mäsa | Nový Zéland | pozastavený |
CX 728 | rastlinné bielkoviny | Kanada | pozastavený |
CX 729 | obilniny a strukoviny | Spojené štáty americké | pozastavený |
CX 730 | rezíduá veterinárnych liekov v potravinách | Spojené štáty americké | aktívny |
CX 731 | čerstvé ovocie a zeleninu | Mexiko | aktívny |
CX 733 | certifikáciu dovozu a vývozu potravín a inšpekčné systémy | Austrália | aktívny |
Medzivládna pracovná skupina ustanovená na 27. zasadnutí CAC
CX 802 ad hoc Kódexová medzivládna pracovná skupina pre biotechnologicky odvodené potraviny Japonsko