CODEX STAN 177-1991 Strúhaný kokos
Codex Alimentarius Volume 5A - 1994 |
Sušený strúhaný kokos CODEX STAN 177-1991 |
KÓDEXOVÁ NORMA NA SUŠENÝ STRÚHANÝ KOKOS
(CODEX STAN 177-1991)
1. OBLASŤ PÔSOBNOSTI
Táto norma sa vzťahuje na sušený strúhaný kokos.
2. POPIS
2.1 Definícia produktu
Sušený strúhaný kokos predstavuje hotový produkt získaný z kokosového orecha (Cocos nucifera L.). Spracovanie pozostáva z odstránenia šupy, odkôrnenia, mletia, sušenia a triedenia na site. Najprv sa získa produkt s rôznou veľkosťou častíc.
2.2 Klasifikácia
2.2.1 Sušený strúhaný kokos sa z obchodných dôvodov klasifikuje do troch typov podľa zrnitostného zloženia produktu takto:
(a) Mimoriadne jemný, sušený kokos - Je to sušený strúhaný kokos, z ktorého najmenej 90 hmotnostných % ľahko prejde sitom so štvorcovými otvormi 0,85 mm, a najviac 25 hmotných % prejde sitom s veľkosťou otvorov 0,50 mm.
(b) Jemný, sušený kokos - Je to sušený strúhaný kokos, z ktorého najmenej 80 hmotnostných % ľahko prejde sitom so štvorcovými otvormi 1,40 mm, a najviac 20 hmotných % prejde sitom s veľkosťou otvorov 0,71 mm.
(c) Stredný, sušený kokos - Je to sušený strúhaný kokos, z ktorého najmenej 90 hmotnostných % ľahko prejde sitom so štvorcovými otvormi 2,80 mm, a najviac 20 hmotných % prejde sitom s veľkosťou otvorov 1,40 mm.
2.2.2 Neklasifikovaný sušený strúhaný kokos zahrnuje všetky „okrasné rezy“ alebo špeciálne rezy (napr. jemné alebo tenké vločky, dlhé tenké triesky, zvláštnu ozdobnú drvinu, dlhé kúsky drviny, bežnú drvinu atď.).
3. ZÁKLADNÉ ZLOŽENIE A CHARAKTERISTIKY KVALITY
3.1 Suroviny
3.1.1 Sušený kokos musí byť pripravený z bielej dužiny neodtučneného orecha.
3.1.2 Plody musia byť zdravé, bez znakov ochorenia.
3.2 Organoleptické vlastnosti
3.2.1 Farba musí byť biela.
3.2.2 Chuť musí byť charakteristická pre daný produkt, bez pachutí zapríčinených skazou alebo absorpciou cudzích zložiek.
3.2.3 Aróma musí byť charakteristická pre daný produkt, nesmie byť plesnivá, kvasená, ani stuchnutá.
3.3 Analytické charakteristiky
3.3.1 Celková kyslosť extrahovaného oleja
Celková kyslosť extrahovaného oleja sušeného strúhaného kokosu nesmie byť vyššia ako 0,3 hmotn. % vyjadrených ako kyselina laurová.
3.3.2 Vlhkosť
Obsah vody v sušenom strúhanom kokose nesmie byť vyšší ako 3 hmotn. %.
3.3.3 Obsah tuku
Obsah tuku v sušenom strúhanom kokose nesmie byť menší ako 55 hmotn. %.
3.3.4 Popol
Obsah popola nesmie byť vyšší ako 2,5 %.
3.3.5 Cudzí rastlinný materiál
Cudzí rastlinný materiál, pozostávajúci výlučne z fragmentov kôry, vlákniny, častíc šupy a spálených častíc, nesmie prekročiť 15 fragmentov na 100 g.
4. POTRAVINÁRSKE PRÍDAVNÉ LÁTKY
Najvyšší obsah v konečnom produkte | ||
4.1 | Oxid siričitý | 50 mg/kg |
5. KONTAMINANTY
5.1 Sušený strúhaný kokos nesmie obsahovať ťažké kovy v množstvách ohrozujúcich zdravie.
5.2 Výrobok musí vyhovovať limitom pre rezíduá, ktoré stanovila Komisia pre túto komoditu (pozri Volume 2 o rezíduách pesticídov - Codex Alimentarius).
6 HYGIENA
61 Odporúča sa, aby sa produkt, na ktorý sa vzťahujú ustanovenia tejto normy, pripravoval a aby sa s ním manipulovalo v súlade s príslušným odsekom medzinárodne odporúčanej praxe - Všeobecné princípy hygieny potravín (CAC/RCP 1-1969, Rev. 2 (1985) Codex Alimentarius Volume 1) a inými kódmi Codexu Alimentarius, ktoré sa vzťahujú na tento produkt.
6.2 Produkt nesmie obsahovať cudzie častice až do rozsahu, ktorý sa dá zabezpečiť správnou výrobnou praxou.
6.3 Pri použití vhodných metód skúšania a vzorkovania produkt:
- nesmie obsahovať mikroorganizmy v množstvách ohrozujúcich ľudské zdravie;
- nesmie obsahovať parazity, ktoré ohrozujú zdravie;
- nesmie obsahovať látky pochádzajúce z mikroorganizmov v takých množstvách, ktoré ohrozujú zdravie.
7. BALENIE, PREPRAVA A USKLADNENIE
7.1 Sušený strúhaný kokos treba baliť, prepravovať a skladovať v obaloch, ktoré zabezpečia hygienické, výživné, technologické a organoleptické vlastnosti produktu.
7.2 Obalový materiál musí chrániť produkt proti bakteriálnej a inej kontaminácii; Musí chrániť produkt pokiaľ možno proti prieniku vlhkosti, rehydratácii a úniku. Obalový materiál nesmie vnášať do produktu pach, chuť, farbu, ani iné cudzie vlastnosti a nesmie spôsobovať kontamináciu produktu.
8. OZNAČOVANIE
Okrem požiadaviek všeobecnej kódexovej normy na označovanie balených potravín (CODEX STAN 1-1985 (Rev. 1 1991) Codex Alimentarius Volume 1, sa na označovanie vzťahujú nasledujúce ustanovenia:
8.1 Názov produktu
7.1.1 Na etikete musí byť uvedený názov „sušený strúhaný kokos“, pričom tomuto výrazu predchádza, alebo za ním nasleduje bežné, legálne prijaté označenie produktu používané v štáte, kde sa tento predáva. Názov má poukazovať na veľkosť častíc produktu v súlade s popisom uvedeným v časti 2.2.
9. METÓDY ANALÝZY A VZORKOVANIA
Pozri Codex Alimentarius Volume 13.
Preklad: T. Šinková