Princípy analýzy rizika GMO potravín
Princípy analýzy rizika z potravín vyrobených pomocou modernej biotechnológie
CAC/GL 44-2003
ČASŤ 1 - ÚVOD
- Spoločnosť všeobecne akceptuje hladinu neškodnosti celého radu potravín na základe ich dlhodobej bezpečnej konzumácie. V mnohých prípadoch sa poznatky, potrebné na manažment súvisiaceho rizika, získavajú v priebehu ich používania. Potraviny sa všeobecne považujú za neškodné, lebo sa predpokladá, že ich vývoju, prvovýrobe, spracovaniu, skladovaniu, manipulácii a kuchynskej úprave sa venuje náležitá pozornosť.
- V rámci procesu analýzy rizika Komisia Codex Alimentarius posudzuje možné riziká vyplývajúce z nebezpečenstiev vyskytujúcich sa v potravinách. V prípade potreby vypracúva postupy na manažovanie týchto rizík. Analýza rizík sa vykonáva na základe rozhodnutia Komisie Codex Alimentarius 1, ako aj na základe pracovných kódexových princípov analýzy rizika 2.
- Analýza rizika sa už dlho používa pri chemických nebezpečenstvách (napr. rezíduá pesticídov, kontaminanty, potravinárske prídavné látky, pomocné technologické prísady) a čoraz viac sa využíva aj pri mikrobiologických nebezpečenstvách a výživových faktoroch, ale konkrétne princípy vzťahujúce sa na všetky potraviny neboli vypracované.
- Analýza rizika sa dá použiť všeobecne, teda aj na biotechnologicky vyrobené potraviny. V porovnaní s konkrétnym nebezpečenstvom, ktoré sa môže v potravine vyskytovať, však treba pri aplikácii na potraviny ako celok tento prístup modifikovať.
- Princípy uvedené v tomto dokumente sú doplnkami pracovných kódexových princípov analýzy rizika a v tejto súvislosti ich treba chápať.
- V prípade potreby možno na pomoc pri analýze rizika a na vylúčenie duplicitnej práce využiť posúdenie rizika vykonané inými legislatívnymi orgánmi.
ČASŤ 2 - ROZSAH PÔSOBNOSTI A DEFINÍCIE
- Účelom týchto princípov je poskytnúť rámec na vykonanie analýzy rizika zameraného na aspekty neškodnosti a výživovej hodnoty potravín vyprodukovaných pomocou modernej biotechnológie. Tento dokument sa nezaoberá životným prostredím, ani spoločensko-ekonomickými či morálnymi aspektmi výskumu, vývoja, výroby týchto potravín a obchodovania s nimi 3.
- Na tieto princípy sa vzťahujú nižšie uvedené definície:
"Moderná biotechnológia" znamená aplikáciu:
- postupov nukleovej kyseliny in vitro, vrátane rekombinantnej dezoxyribonukleovej kyseliny (DNA) a priameho injektovania nukleovej kyseliny do buniek alebo organel, alebo
- fúzií buniek mimo taxonomickú čeľaď, ktorá prekoná prírodné fyziologické reprodukčné alebo rekombinantné bariéry, pričom nejde o postupy používané pri tradičnej fermentácii a selekcii 4.
"Konvenčná verzia" znamená súvisiace organizmus/odrodu, jeho zložky a/alebo produkty, o ktorých je dokázané, že pri bežnom používaní ako potraviny predstavujú bezpečnú bázu 5.
ČASŤ 3 - PRINCÍPY
- Proces analýza rizika zaoberajúci sa potravinami vyprodukovanými pomocou modernej biotechnológie musí byť zhodný s Pracovnými kódexovými princípmi analýzy rizika.
POSÚDENIE RIZIKA
- Posúdenie rizika zahrnuje posúdenie bezpečnosti, pričom sa identifikuje, či je prítomné nejaké nebezpečenstvo z výživového či iného hľadiska, a keď je prítomné, zbierajú sa informácie o jeho charaktere a intenzite výskytu. Posúdenie neškodnosti musí zahrnovať porovnanie medzi potravinou odvodenou z modernej biotechnológie a jej konvenčnou verziou s ohľadom na podobnosti a rozdiely. Keď sa pri posúdení bezpečnosti identifikuje nové alebo zmenené nebezpečenstvo týkajúce sa výživy alebo iného bezpečnostného hľadiska, treba súvisiace riziko charakterizovať, aby sa mohla stanoviť jeho relevancia voči zdraviu človeka.
- Posúdenie bezpečnosti je charakterizované posúdením celej potraviny alebo zložky voči vhodnej konvenčnej verzii:
- pri zohľadnení zámerných i nezámerných vplyvov;
- identifikujúc nové alebo zmenené nebezpečenstvá;
- identifikujúc zmeny hlavných živín vzťahujúce sa na zdravie človeka.
- Treba vykonať posúdenie ešte pred uvedením na trh pomocou štrukturovaného a integrovaného prístupu od prípadu k prípadu. Údaje a informácie na vedeckej báze, získané vhodnými postupmi a analyzované vhodnými štatistickými postupmi, musia byť kvalitné a v opodstatnených prípadoch ich musí byť dostatok na to, aby odolali vedeckej previerke.
- Posúdenie rizika sa musí vzťahovať na všetky relevantné aspekty potravín odvodených z modernej biotechnológie. Posúdenie rizika sa zakladá na vedeckých multidisciplinárnych údajoch a informáciách, pričom treba zohľadniť faktory uvedené v súvisiacej smernici 6.
- Vedecké podklady na posúdenie rizika sa všeobecne získavajú z rôznych zdrojov, napr. z vývoja výrobku, vedeckej literatúry, všeobecných technických informácií, od nezávislých vedcov, agentúr, medzinárodných organizácií a iných. Údaje treba posudzovať vhodnými vedeckými postupmi.
- Posúdenie rizika musí zohľadniť všetky dostupné vedecké údaje a informácie pochádzajúce z rôznych testovacích postupov, ktoré musia byť vedecké, pričom merané parametre musia byť porovnateľné.
MANAŽMENT RIZIKA
- Opatrenia manažmentu rizika pre potraviny odvodené z modernej biotechnológie musia byť úmerné riziku, musia vychádzať zo záverov posúdenia rizika a tam, kde treba, musia zohľadňovať aj iné faktory v súlade so všeobecnými rozhodnutiami Komisie Codex Alimentarius 7, ako aj Pracovnými princípmi kódexu pre analýzu rizík.
- Treba si uvedomiť, že rôzne opatrenia manažmentu rizika môžu byť zamerané na dosiahnutie rovnakej úrovne ochrany s ohľadom na manažment rizika súvisiaci s bezpečnosťou a výživou človeka, teda môžu byť ekvivalentné.
- Manažeri rizika musia zohľadniť neistoty indentifikované pri posúdení rizika a musia implementovať vhodné opatrenia na zvládnutie týchto neistôt.
- K opatreniam manažmentu rizika patria napríklad podmienky označovania 8 potravín pri uvádzaní na trh a následný monitoring.
- Monitorovanie po uvedení na trh môže byť pri špecifických podmienkach vhodným opatrením manažmentu rizika. Pri posúdení rizika treba uvážiť jeho potrebu a využiteľnosť od prípadu k prípadu a v rámci manažmentu rizika treba uvážiť jeho praktickosť. Monitorovanie po uvedení na trh môže byť zavedené s cieľom:
- verifikácie záverov o neprítomnosti alebo o možnom výskyte následkov alebo význame možných zdravotných účinkov na spotrebiteľov; a
- monitorovania zmien príjmu živín v súvislosti so zavedením potravín, ktoré by mohli významne ovplyvniť výživový stav, pričom by sa stanovil zdravotný dosah na človeka.
- Na podporu zavedenia a vykonávania opatrení manažmentu rizika môžu byť potrebné konkrétne nástroje. Ide napríklad o vhodné analytické metódy, referenčné materiály a stopovanie produktov 9 za účelom urýchlenia stiahnutia z trhu v prípade, že sa identifikuje zdravotné riziko pre človeka, alebo za účelom podpory monitorovania po uvedení na trh pri podmienkach uvedených v odseku 20.
KOMUNIKÁCIA O RIZIKU
- Účinná komunikácia o riziku je nevyhnutná vo všetkých fázach posúdenia rizika a manažmentu rizika. Je to interaktívny proces zahrnujúci všetky zainteresované strany vrátane vlády, priemyslu, vedcov, médií a spotrebiteľov.
- Komunikácia o riziku musí zahrnovať transparentné posúdenie bezpečnosti a rozhodovacie procesy manažmentu rizika. Tieto procesy musia byť plne dokumentované na všetkých stupňoch a musia byť prístupné verejnosti pri rešpektovaní iných obáv a pri zabezpečení utajenia komerčných a priemyselných informácií. Všeobecne prístupné majú byť najmä správy, ktoré sú výsledkom posudzovania bezpečnosti a iných aspektov rozhodovacieho procesu.
- Účinná komunikácia o riziku musí zahrnovať aj zodpovedné konzultačné procesy, ktoré musia byť interaktívne. Treba brať do úvahy názory všetkých zainteresovaných strán a treba odpovedať na všetky otázky týkajúce sa potravinovej bezpečnosti a výživy, ktoré sa položia počas konzultácií.
KONZISTENTNOSŤ
- Pri charakterizovaní a manažovaní neškodnosti a výživových rizík súvisiacich s potravinami odvodenými z modernej biotechnológie si treba osvojiť konzistentný prístup. Treba sa vyhnúť prezentácii neoverených rozdielov úrovne rizika medzi týmito a podobnými konvenčným potravinami voči spotrebiteľom.
- Pri charakterizovaní a manažovaní rizík súvisiacich s potravinami odvodenými z modernej biotechnológie je nevyhnutný transparentný, dobre definovaný legislatívny rámec. Musí zahrnovať konzistenciu požiadaviek na údaje, rámec posudzovania, akceptovateľné hladiny rizika, mechanizmy komunikácie a konzultácií a včasné rozhodovacie procesy.
BUDOVANIE KAPACÍT A VÝMENA INFORMÁCIÍ
- Treba vyvinúť úsilie na skvalitnenie schopnosti legislatívnych orgánov, najmä v rozvojových štátoch, na posudzovanie, manažment a komunikáciu rizík, vrátane presadzovania potravín odvodených od modernej biotechnológie, resp. interpretácie posudzovaní vykonaných inými orgánmi či uznávanými expertnými organizáciami, vrátane prístupu k analytickej technológii. Okrem toho budovanie kapacít v rozvojových krajinách, či už pomocou bilaterálnych záležitostí alebo medzinárodných organizácií, treba smerovať k účinnej aplikácii týchto princípov 10.
- Legislatívne orgány, medzinárodné organizácie a expertné orgány a priemysel musia umožniť pomocou kódexových kontaktných miest, ale nielen pomocou nich, výmenu informácií, vrátane informácií o analytických metódach.
PROCES SPREHĽADŇOVANIA
- Metodika analýzy rizika a jej aplikácia musí byť v súlade s novými vedeckými poznatkami a ďalšími informáciami o analýze rizika.
- Vzhľadom na rýchly vývoj biotechnológií, treba podľa potreby sprehľadňovať prístup k posúdeniu bezpečnosti potravín odvodených z modernej biotechnológie, aby sa zabezpečilo zapracovanie dôležitých vedeckých informácií do analýzy rizika. Keď existujú nové vedecké informácie vzťahujúce sa na posudzovanie rizika, posudzovanie treba sprehľadniť a tieto informácie zapracovať, prípadne nadväzne prijať opatrenia manažmentu rizika.
1 Toto rozhodnutie zahrnuje Vyhlásenie o princípe týkajúcom sa úlohy vedy v rozhodovacom kódexovom procese a o rozsahu, v akom treba zohľadňovať iné faktory, ako aj Vyhlásenie o princípe vzťahujúcom sa na úlohu posudzovania rizika pri neškodnosti potravín (Procedurálny manuál Komisie Codex Alimentarius, 13. vydanie)
2 "Pracovné princípy analýzy rizika na aplikáciu v rámci Codexu Alimentarius" (schválené na 26. zasadnutí Komisie Codex Alimentarius, 2003); Procedurálny manuál Komisie Codex Alimentarius, 13. vydanie)
3 Tento dokument sa nevzťahuje na krmivá a zvieratá kŕmené takými krmivami okrem takých prípadov, keď tieto zvieratá boli vyvinuté modernou biotechnológiou.
4 Táto definícia je prevzatá z Kartagenského protokolu o biobezpečnosti v rámci Konvencie o biologickej diverzite.
5 Uznáva sa, že v blízkej budúcnosti sa potraviny odvodené z modernej biotechnológie nebudú používať ako konvenčné verzie.
6 Odkaz na smernicu pre posudzovanie neškodnosti potravín odvodených z DNA-rekombinantných rastlín (CAC/GL 45-2003) a na smernicu pre posudzovanie neškodnosti potravín produkovaných pomocou DNA-rekombinantných mikroorganizmov (CAC/GL 46-2003).
7 Pozri poznámku 1.
8 Odkaz na CCFL v súvislosti s návrhom smernice na označovanie potravín a potravinových zložiek získaných určitými postupmi genetickej modifikácie/genetického inžinierstva v 3. stupni kódexového procesu.
9 Uznáva sa, že existujú aj iné aplikácie vystopovania potravín. Tieto aplikácie musia byť v súlade s ustanoveniami dohôd SPS a TBT. Aplikáciou vystopovateľnosti na oblasti pokryté oboma uvedenými dohodami sa zaoberá kódex v zmysel rozhodnutia 49. zasadnutia Výkonného výboru.
10 Odkaz na technickú pomoc ustanovenia článku 9 dohody SPS a článku 11 dohody TBT.
Preklad: T. Šinková