Kontakty
Odbor mikrobiológie, molekulárnej biológie a biotechnológií 2170704
Vedúci odboru: | RNDr. Tomáš Kuchta, DrSc. |
tel: 02/502 37 067 e-mail: tomas.kuchta@nppc.sk |
|
Zástupca vedúceho odboru: | Ing. Jana Minarovičová , PhD. |
tel: 02/502 37 056 e-mail: jana.minarovicova@nppc.sk |
|
Pracovníci odboru: |
Ing. Barbara Brežná, PhD. , Mgr. Zuzana Čaplová, PhD. (MD), Ing. Eva Kaclíková, CSc., Ing. Janka Koreňová, PhD., Ing. Janka Lopašovská, RNDr. Ľubica Piknová, PhD., Mgr. Zuzana Rešková, PhD., Ing. (MD) Eva Schvarczová, Mgr. Adriana Véghová, PhD., Ing. Katarína Ženišová, PhD., Katarína Stolařová |
Činnosť odboru Štúdium a vývoj rýchlych molekulárno-biologických metód na identifikáciu patogénnych baktérií v potravinách založených na polymerázovej reťazovej reakcii (Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Staphylococcus sp., Cronobacter sakazakii, Yersinia enterocolitica a i.) Štúdium mikroflóry tradičných slovenských potravinárskych výrobkov molekulárno-biologickými metódami (bryndza, víno) Štúdium aspektov mikrobiologickej hygieny a sanitácie v potravinárskom priemysle (charakterizácia kontaminantov, štúdium účinku dezinfekčných prostriedkov) Štúdium a vývoj molekulárno-biologických metód na identifikáciu alergénov v potravinách (vlašské orechy, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, kešu, pistácie, makadamské orechy, para orechy, zeler) a rastlinných zložiek vystupujúcich v potravinovej intolerancii (obilniny obsahujúce glutén) V súčasnosti riešené projekty: Číslo (signatúra) projektu: APVV-20-0001 Názov projektu APVV (akronym): Štartovacie a prídavné kultúry na výrobu slovenskej bryndze s tradičnými organoleptickými vlastnosťami (BryndzaStart) Plánovaná doba riešenia: 07/2021 - 06/2024 Zodpovedný riešiteľ: NPPC – Výskumný ústav potravinársky Spoluriešiteľské organizácie: Univerzita Komenského v Bratislave - Prírodovedecká fakulta, Ústav molekulárnej biológie SAV Unikátne organoleptické vlastnosti bryndze tradične vyrábanej na Slovensku jej zabezpečujú dobrú pozíciu na domácom potravinovom trhu a tiež jej akceptovanie ako súčasti slovenského kultúrneho dedičstva. V predchádzajúcich výskumných projektoch sme identifikovali mikroorganizmy tvoriace spoločenstvá v ovčom hrudkovom syre ako základnom polotovare na výrobu bryndze, určili sme kľúčové aróma-aktívne látky prispievajúce k jej charakteristickému organoleptickému profilu a na základe štúdia transkriptómu sme vydedukovali hlavné mikroorganizmy aktívne pri metabolizme kazeínu a tvorbe dôležitých aróma-aktívnych látok. Cieľom tohto výskumného projektu bude syntetizovať doteraz získané poznatky, využiť internú zbierku mikrobiálnych izolátov z tradičných slovenských syrov vytvorenú v rámci predchádzajúcich výskumných projektov a doplniť tieto o ďalšie potrebné poznatky a ďalšie kmene baktérií mliečneho kysnutia i kvasiniek a vláknitých húb ako kandidátov na štartovacie kultúry. Predkladaný výskumný projekt sa bude zaoberať charakterizáciou mikrobiálnych spoločenstiev a genetickou charakterizáciu mikroorganizmov v srvátkových kultúrach a zrecích miestnostiach, na čo sa použijú kultivačné mikrobiologické metódy a moderné molekulárno-biologické metódy vrátane veľkokapacitného paralelného sekvenovania DNA (High-throughout sequencing). Študovať budeme tiež diverzitu bakteriofágov, keďže ovplyvňujú mikrobiálne spoločenstvá syrov a potenciálnu úspešnosť štartovacích kultúr. Na objektívnu charakterizáciu arómy modelových syrov sa použije plynová chromatografia – olfaktometria s podporou plynovej chromatografie – hmotnostnej spektrometrie. Výstupom projektu bude súbor kmeňov mikroorganizmov a poznatkov o ich metabolickom potenciáli, vrátane údajov z ich experimentálnej aplikácie, ktoré bezprostredne umožnia technický vývoj štartovacích kultúr pre výrobu bryndze s tradičnými organoleptickými vlastnosťami. Číslo (signatúra) projektu: APVV-19-0059 Názov projektu APVV (akronym): Farebné škvrny na historických papieroch: biologická a chemická charakterizácia spojená s ich odstraňovaním Plánovaná doba riešenia: 07/2020 - 06/2023 Farebné škvrny na historických papierových dokumentoch a knihách predstavujú celosvetový problém. Ide o škvrny mikrobiálneho pôvodu, ktoré sa môžu značne líšiť v rôznych geografických oblastiach v súvislosti s odlišným podnebím a odlišnou diverzitou mikroorganizmov. Je potrebné vypracovať finančne dostupné postupy na odstraňovanie farebných škvŕn z povrchu historických papierových predmetov, ktoré by boli účinné a pritom šetrné. Číslo (signatúra) projektu: APVV-19-0031 Názov projektu APVV (akronym): Mikrobiálne kontaminanty v tradičných slovenských syroch: ich eliminácia vedeckými nástrojmi založenými na kvantitatívnej analýze a matematickom modelovaní Plánovaná doba riešenia: 07/2020 - 06/2023 Mikrobiologická bezpečnosť tradičných slovenských syrov (bryndza, oštiepok, parenica, korbáčiky) sa v posledných rokoch zvýšila vďaka úpravám technológie výroby a zlepšeným hygienickým podmienkam. Napriek tomu sú, v prípade tradičného spôsobu výroby z nepasterizovaného ovčieho mlieka, pretrvávajúcou hrozbou enterobaktérie a toxinogénne stafylokoky, ktoré sú permanentne prítomné na pomerne vysokých hladinách vo vstupnej surovine. K týmto mikroorganizmom, ktoré ohrozujú bezpečnosť a kvalitu výrobkov, sa v posledných rokoch pridružili mikroorganizmy schopné dlhodobej perzistencie vo výrobnom prostredí, ako je nebezpečná patogénna baktéria Listeria monocytogenes. Z eukaryotických mikroorganizmov sa kvôli nežiaducemu rastu na povrchu musia všeobecne eliminovať vláknité huby. Vzhľadom na rýchly rast sa v syroch ako indikátorové javia divé kmene Mucor circinelloides a Geotrichum candidum, a to aj napriek ich spoluúčasti pri zrení hrudkových syrov. Cieľom projektu bude charakterizácia rastu a rozmnožovania uvedených mikroorganizmov v médiách, mlieku a syroch v závislosti na podmienkach (teplota, pH, aw), pričom sa použijú postupy prediktívnej mikrobiológie a matematické modelovanie. Súčasťou riešenia bude definovanie podmienok ich redukcie a eliminácie. Získané poznatky budú podkladom pre zvýšenie mikrobiologickej bezpečnosti a kvality tradičných slovenských syrov. Číslo (signatúra) projektu: APVV-16-0264 Názov projektu APVV (akronym): Zvýšenie organoleptickej kvality vína aplikáciou nesacharomycétových koštartérov optimalizovanou na základe analýzy mikroflóry použitím NGS a analýzy arómy Plánovaná doba riešenia: 07/2017-06/2020 Pozitívny vplyv autochtónnych nesacharomycétových kvasiniek na finálne organoleptické vlastnosti vína je veľmi dobre známy. Počas fermentácie tieto kmene, spoločne s kmeňmi Saccharomyces cerevisiae, môžu obohatiť bouquet vína rôznymi typmi aromatických zlúčenín. Je zrejmé, že enzymatické vlastnosti S. cerevisiae a nesacharomycétových kvasiniek majú rozhodujúci význam pri navrhovaní a zlepšovaní vína s jedinečnými vlastnosťami. Pre pochopenie enzymatického potenciálu mikrobiálnej komunity v procese fermentácie vína je potrebné uskutočniť výskum na úrovni RNA, ktorý môže poskytnúť dôležité informácie týkajúce sa živej mikroflóry a jej schopností vo vzorkách rôznych štádií výroby vína. Moderné molekulárne metódy založené na „next generation” uľahčujú transkriptomické analýzy. Tieto umožňujú získať poznatky o dynamike a aktivite mikroorganizov v konkrétnych podmienkach na základe údajov o RNA a transkripčnom profile mikroorganizmov. Tieto nové molekulárne prístupy umožňujú analýzu kompletnej alebo cieľovej mRNA extrahovanej zo vzoriek rôznych štádií výroby vína. Touto cestou sa získajú informácie o génovej expresii rôznych mikroorganizmov počas procesu fermentácie vína a následne môže byť opísaná funkcia týchto mikroorganizmov ohľadom glykolytických, proteolytických, esterázových a pektinázových aktivít. Číslo (signatúra) projektu: APVV-16-0119 Názov projektu APVV (akronym): Priama nekultivačná kvantitatívna detekcia bakteriálnych patogénov v tradičných slovenských a importovaných potravinárskych výrobkoch živočíšneho pôvodu Plánovaná doba riešenia: 07/2017-06/2020 Patogénne baktérie v potravinách spôsobujú vážne ochorenia a predstavujú ohrozenie verejného zdravia, veľkú záťaž pre konzumentov, výrobcov potravín ako aj verejné financie. Mikrobiologické analýzy sú neoddeliteľnou súčasťou kontrolných a monitorovacích systémov potravinovej bezpečnosti. Rýchle, presné a spoľahlivé postupy na kvantitatívnu detekciu nízkych počtov nežiaducich patogénnych baktérií sú potrebné na zhodnotenie bezpečnosti potravinového výrobku. Predkladaný projekt bude zameraný na nekultivačnú kvantitatívnu detekciupatogénnych baktérií (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli) v potravinách. Študovať budeme nekultivačnú prípravu vzorky zahŕňajúcu separáciu bakteriálnych buniek a optimalizovanú extrakciu DNA v spojení s amplifikáciou DNA, čím sa dosiahne priama kvantifikácia baktérií za niekoľko hodín. Širokospektrálna identifikácia bežných, štandardne monitorovaných ako aj zriedkavých baktérií z jednej vzorky aplikáciou paralelného sekvenovania (next-gen) bude zameraná na špecificitu primérov, zdokonalenie detekčného limitu, a tiež na vývoj a implementáciu interného štandardu. Výstupom komplexného výskumu bude validovaný postup priamej kvantifikácie patogénov v potravinách s požadovaným detekčným limitom, ktorý umožní získať spoľahlivé výsledky v rámci jedného pracovného dňa. Rok 2021: Markusová, B. – Minarovičová, J. – Véghová, A. – Drahovská, H. – Kaclíková, E.: Impact of DNA extraction methods on 16S rRNA-based profiling of bacterial communities in cheese. Journal of Microbiological Methods, 2021, vol. 184, article 106210. DOI: 10.1016/j.mimet.2021.106210 Sidari, R. – Ženišová, K. – Tobolková, B. – Belajová, E. – Cabicarová, T. – Bučková, M. – Puškárová, A. – Planý, M. – Kuchta, T. – Pangallo, D.: Wine yeasts selection: Laboratory characterization and protocol review. Microorganisms, 2021, vol. 9, no. 11, article 2223. DOI: 10.3390/microorganisms9112223 Ženišová, K. – Cabicarová, T. – Sidari, R. – Kolek, E. – Pangallo, D. – Szemes, T. – Kuchta, T.: Effects of co-fermentation with Lachancea thermotolerans or Metschnikowia pulcherrima on concentration of aroma compounds in Pinot Blanc wine. Journal of Food and Nutrition Research, 2021, vol. 60, no. 1, pp. 87–91. Rok 2020: Böhmer, M. – Smoľak, D. – Ženišová, K. – Čaplová, Z. – Pangallo, D. – Puškárová, A. – Bučková, M. – Cabicarová, T. – Budiš, J. – Šoltys, K. – Rusňáková, D. – Kuchta, T. – Szemes, T.: Comparison of microbial diversity during two different wine fermentation processes. FEMS Microbiology Letters, 2020, vol. 367, no. 18, ID fnaa150 Satora, P. – Skotniczny, M. – Strnad, S. – Ženišová, K.: Yeast microbiota during sauerkraut fermentation and its characteristics. International Journal of Molecular Sciences, 2020, vol. 21, no. 24, ID 9699 Jankura, E. – Piknová, Ľ. – Lopašovská, J.: Identification and technological characteristics of yeast strains from vineyards in Slovakia. Journal of Food and Nutrition Research, 2020, vol. 59, no. 3, pp. 241-249 Minarovičová, J. – Véghová, A. – Kaclíková, E.: Evaluation of DNA extraction methods for culture-independent real-time PCR-based detection of Listeria monocytogenes in cheese. Food Analytical Methods, 2020, Vol. 13, No. 3, pp. 667-677 Minarovičová, J. – Véghová, A. – Kaclíková, E.: Evaluation of immunomagnetic separation and polymerase chain reaction for culture-independent detection of Listeria monocytogenes low numbers in cheese. Journal of Food and Nutrition Research, published online 14 May 2020 JANKURA, E. – LOPAŠOVSKÁ, J. – PIKNOVÁ, Ľ. – ŽENIŠOVÁ, K.: Diverzita kvasiniek odrody Rulandské sivé zo Šintavského vinohradníckeho rajóna. Vinič a víno, 2020, vol. 20, no. 4, pp. 128–129 Rok 2019: Pangallo, D. – Kraková, L. – Puškárová, A. – Šoltys, K. – Bučková, M. – Koreňová, J. – Budiš, J. – Kuchta, T.: Transcription activity of lactic acid bacterial proteolysis-related genes during cheese maturation. Food Microbiology, 2019, Vol. 82, pp. 416-425 Kozics, K. – Bučková, M. – Puškárová, A. – Kalászová, V. – Cabicarová, T. – Pangallo, D.: The effect of ten essential oils on several cutaneous drug-resistant microorganisms and their cyto/genotoxic and antioxidant properties. Molecules, 2019, Vol. 24, 4570 Ďurčanská, K. – Muchová, L. – Drtilová, T. – Olejníková, P. – Ženišová, K. – Furdíková, K.: Characterization and selection of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from traditional and newly-bred vine varieties of Czech Republic and Slovakia. Journal of Food and Nutrition Research, 2019, Vol. 58, No. 1, pp. 9-20 Tomáška, M. – Čaplová, Z. – Sádecká, J. – Šoltys, K. – Kopuncová, M. – Budiš, J. – Drončovský, M. – Kolek, E. – Koreňová, J. – Kuchta, T.: Microorganisms and volatile aroma-active compounds in “nite” and “vojky” cheeses. Journal of Food and Nutrition Research, 2019, Vol. 58, No. 2, pp. 187-200 Sádecká, J. – Čaplová, Z. – Tomáška, M. – Šoltys, K. – Kopuncová, M. – Budiš, J. – Drončovský, M. – Kolek, E. – Koreňová, J. – Kuchta, T.: Microorganisms and volatile aroma-active compounds in bryndza cheese produced and marketed in Slovakia. Journal of Food and Nutrition Research, 2019, Vol. 58, No. 4, pp. 382-392 Kmeť, V. – Čaplová, Z.: An update on the Ixodes ricinus microbiome. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2019, Vol. 8, No. 6, pp. 1340-1342 Piknová, Ľ. – Jankura, E.: Identifikácia kvasiniek z vinohradov s rôznym obhospodarovaním. Vinič a víno, 2019, Vol. 19, No. 3, pp. 88-90 Piknová, Ľ. – Jankura, E. – Štefániková, J.: Stanovenie obsahu minerálnych prvkov v listoch viniča v slovenskej vinohradníckej lokalite. Vinič a víno, 2019, Vol. 19, No. 4, pp. 112-113 Koreňová, J.: Chránené krmivové doplnky pre hovädzí dobytok vo forme nanočastíc. Slovenský veterinársky časopis, 2019, Vol. 44, No. 2, pp. 7-8 Vybrané publikácie do r.2019 Čaplová, Z. - Pangallo, D. - Kraková, L. - Puškárová, A. - Drahovská, H. - Bučková, M. - Koreňová, J. - Kuchta, T.: Detection of genes prtP, pepN, pepX and bcaT involved in formation of aroma-active compounds in lactic acid bacteria from ewes’ cheese. Journal of Food and Nutrition Research, 2018, Vol. 2, pp. 195-200 Minarovičová, J. - Véghová, A. - Mikulášová, M. - Chovanová, R. - Šoltýs, K. - Drahovská, H. - Kaclíková, E.: Benzalkonium chloride tolerance of Listeria monocytogenes strains isolated from a meat processing facility is related to presence of plasmid-borne bcrABC cassette. Antonie Van Leeuwenhoek, Journal of Microbiology, Vol. 111, 2018, pp. 1-11 Minarovičová, J. – Cabicarová, T. – Kaclíková, E. – Mader, A. – Lopašovská, J. – Siekel, P. – Kuchta, T.: Culture-independent quantification of pathogenic bacteria in spices and herbs using real-time polymerase chain reaction. Food Control, Vol. 83, 2018, pp. 85-89 Bučková, M., Puškárová, A., Ženišová, K., Kraková, L., Piknová, Ľ., Kuchta, T., Pangallo, D. Novel insights into microbial community dynamics during the fermentation of Central European ice wine. International Journal of Food Microbiology, Vol. 266, 2018, pp. 42–51 Planý, M. – Šoltýs, K. – Budiš, J. – Mader, A. – Szemes, T. – Siekel, P. – Kuchta, T. Potential of high-throughput sequencing for broad-range detection of pathogenic bacteria in spices and herbs, Food Control, Vol. 83, 2018, pp. 118-122 Véghová, A. – Minarovičová, J. – Koreňová, J. – Drahovská, H. – Kaclíková, E. Prevalence and tracing of persistent Listeria monocytogenes strains in meat processing facility production chain. Journal of Food Safety, Vol. 37, No. 2, 2017 Kaclíková, E. – Siekel, P. – Minarovičová, J. – Piknová, Ľ. – Kuchta, T.: Súprava chemikálií na detekciu patogénnych baktérií v potravinách. Úžitkový vzor 7841. Bratislava : Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, 2017. Kaclíková, E. – Siekel, P. – Minarovičová, J. – Piknová, Ľ. – Kuchta, T.: Súprava chemikálií na detekciu alergénov v potravinách. Úžitkový vzor 7847. Bratislava : Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, 2017. Skotniczny, M. – Ženišová, K. – Satora, P. – Kuchta, T.: Zjednodušená identifikácia druhov mikroorganizmov v mušte a víne pomocou moderných metód – príklad kvasiniek z Malopoľskej vinohradníckej oblasti. In Vinič a víno, Vol. 17, 2017, pp. 89-91. Ženišová, K. – Bučková, M. – Puškárová, A. – Kraková, L. – Piknová, Ľ. – Pangallo, D. Culturable microorganisms during fermentation of Veltlínske zelené (Grüner Veltliner) ice wine. Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 56, No. 1, 2017, pp. 96-100 Piknová, Ľ. – Panqallo, D. – Ženišová, K. – Bučková, M. – Puškárová, A.: Mikrobiologická diverzita v procese výroby ľadového vína odrody Veltlínske zelené. In Vinič a víno, Vol. 17, No. 4, 2017, pp. 120–121 Planý, M. – Kuchta, T. – Šoltýs, K. – Szemes, T. – Pangallo, D. – Siekel, P.: Metagenomic analysis of Slovak bryndza cheese using next-generation 16S rDNA amplicon sequencing, In Nova Biotechnologica et Chimica, Vol. 15, No. 1, 2016, pp. 23-34 Kaclíková, E. – Siekel, P. – Minarovičová, J. – Piknová, Ľ. – Kuchta, T.: Zverejnená prihláška úžitkového vzoru 18-2016, číslo pat. Spisu SK 18-2016 U1 Piknová, Ľ. – Pangallo, D. – Ženišová, K. – Puškárová, A. – Bučková, M. – Kraková, L.: Diverzita mikroflóry typickej stredoeurópskej odrody viniča – Frankovky modrej, In Vinič a víno, Vol. 16, No. 1, 2016, pp. 17-19 (príloha 1) Kaclíková, E. – Oravcová, K.: Identification of thermotolerant Cronobacter strains using multiplex real-time polymerase chain reaction, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 55, No. 3, pp. 278-281 Piknová, Ľ. – Janská, V. – Siekel, P.: Detection method based on real-time polymerase chain reaction for celery (Apium graveolens) in beverages and dehydrated soups, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 55, No. 4, 2016, pp. 325-329 Koreňová, J. – Oravcová, K. – Véghová, A. – Karpíšková, R. – Kuchta, T.: Biofilm formation in various conditions is not a key factor of persistence potential of Listeria monocytogenes in food-processing environment, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 55, No. 2, pp. 189-193 Godálová, Z. – Kraková, L. – Puškárová, A. –Bučková, M. – Kuchta, T. – Piknová, L. – Pangallo, D.: Bacterial consortia at different wine fermentation phases of two typical Central European grape varieties: Blaufränkisch (Frankovka modrá) and Grüner Veltliner (Veltlínske zelené), In International Journal of Food Microbiology, Vol. 217, 2016, pp. 110-116 Sádecká, J. – Šaková, N. – Pangallo, D. – Koreňová, J. – Kolek, E. – Puškárová, A. – Bučková, M. – Valík, Ľ. – Kuchta, T.: Microbial diversity and volatile odour-active compounds of barrelled ewes’ cheese as an intermediate product that determines the quality of winter bryndza cheese, In LWT – Food Science and Technology, Vol. 70, 2016, pp. 237-244 Cabicarová, T. – Kaclíková, E. – Mader, A. – Minarovičová, J. – Koreňová, J. – Kuchta, T.: Improvement of the detection sensitivity for Staphylococcus aureus in spices and herbs, In Food Analytical Methods, Vol. 9, No. 7, 2016, pp. 1980-1984 Véghová, A. – Koreňová, J. – Minarovičová, J. – Drahovská, H. – Siekel, P. – Kaclíková, E.: Isolation and characterization of Listeria monocytogenes from the environment of three ewes’ milk processing factories in Slovakia, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 54, No. 3, pp. 252-259 Lejková, J. – Koreňová, J. – Ženišová, K. – Valík, Ľ. – Kuchta, T.: Isolation of autochthonous lactic acid bacteria from ewes’ lump cheese, bryndza cheese and barrelled ewes’ cheese, and their characterization using Fourier transform infrared spectroscopy, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 54, No. 4, pp. 308-313 Šaková, N. – Sádecká, J. – Lejková, J. – Puškárová, A. – Koreňová, J. – Kolek, E. – Valík, Ľ. – Kuchta, T. – Pangallo, D.: Characterization of May bryndza cheese from various regions in Slovakia based on microbiological, molecular and principal volatile odorants examination, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 54, No. 3, pp. 239-251 Šmíd, J. – Godálová, Z. – Piknová, Ľ. – Siekel, P. – Kuchta, T.: Semi-quantitative estimation of soya protein-based additives in meat products using real-time polymerase chain reaction, In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 54, No. 2, 2015, pp. 165-170 Caridi, A. – Sidari, R. – Kraková, L. – Kuchta, T. – Pangallo, D.: Assessment of color adsorption by yeast using grape skin agar and impact on red wine color, In Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, Vol. 49, 2015, pp. 195-203 Koreňová, J. – Rešková, Z. – Véghová, A. – Kuchta, T.: Tracing Staphylococcus aureus in small and medium-sized food-processing factories on the basis of molecular sub-species typing, In International Journal of Environmental Health Research, Vol. 25, No. 4, 2015, pp. 384-392 Brežná, B. – Šmíd, J. – Costa, J. – Radvanszky, J. – Mafra, I. – Kuchta, T.: In silico and experimental evaluation of DNA-based detection methods for the ability to discriminate almond from other Prunus spp., In Molecular and Cellular Probes, Vol. 29, No. 2, 2015, pp. 99-115 De Medici, M. – Kuchta, T. – Knutsson, R. – Angelov, A. – Auricchio, B. – Barbanera, M. – Diaz-Amigo, C. – Fiore, A. – Kudirkiene, E. – Hohl, A. – Horvatek Tomic, D. – Gotcheva, V. – Popping, B. – Prukner-Radovcic, E. – Scaramaglia, S. – Siekel, P. – To, K. A. – Wagner, M.: Rapid methods for quality assurance of foods: the next decade with polymerase chain reaction (PCR)-based food monitoring, In Food Analytical Methods, Vol. 8, No. 2. 2015, pp. 255-271 Muhterem-Uyar, M. – Dalmasso, M. – Bolocan, A. S. – Hernandez, M. – Kapetanakou, A. E. – Kuchta, T. – Manios, S. G. – Melero, B. – Minarovičová, J. – Nicolau, A. I. – Rovira, J. – Skandamis, P. N. – Jordan, K. – Rodríguez-Lázaro, D. – Stessl, B. – Wagner, M.: Environmental sampling for Listeria monocytogenes control in food processing facilities reveals three contamination scenarios, In Food Control, Vol. 51, 2015, pp. 94-107 Rešková, Z. – Koreňová, J. – Kuchta, T.: Effective application of multiple locus variable number of tandem repeats analysis to tracing Staphylococcus aureus in food-processing environment. In Letters in Applied Microbiology, Vol. 58, 2014, pp. 376-383. Dalmasso, M. – Bolocan, A. S. – Hernandez, M. – Kapetanakou, A. E. – Kuchta, T. – Manios, S. G. – Melero, B. – Minarovičová, J. – Muhterem, M. – Nicolau, A. I. – Rovira, J. – Skandamis, P. N. – Stessl, B. – Wagner, M.: Comparison of polymerase chain reaction methods and plating for analysis of enriched cultures of Listeria monocytogenes when using the ISO11290-1 method. In Journal of Microbiological Methods, Vol. 98, 2014, pp. 8-14. Pangallo, D. – Šaková, N. – Koreňová, J. – Puškárová, A. – Kraková, L. – Valík, L. – Kuchta, T.: Microbial diversity and dynamics during the production of May bryndza cheese. In International Journal of Food Microbiology, Vol. 170, 2014, pp. 38-43. Sádecká, J. – Kolek, E. – Pangallo, D. – Valík, L. – Kuchta, T.: Principal volatile odorants and dynamics of their formation during the production of May Bryndza cheese. In Food Chemistry, Vol. 150, 2014, pp. 301-306. Kuchta, T. – Knutsson, R. – Fiore, A. – Kudirkiene, E. – Höhl, A. – Horvatek Tomic, D. – Gotcheva, V. – Pöpping, B. – Scaramagli, S. – To Kim, A. – Wagner, M. – De Medici, D.: A decade with nucleic acid-based microbiological methods in safety control of foods. In Letters in Applied Microbiology, Vol. 59, 2014, pp. 263-271. Brežná, B. - Piknová, Ľ.: Sample preparation for real-time PCR in food science. In: Rodríguez-Lázaro, D. (Ed.): Real-time PCR in food science. Norfolk : Caister Academic Press, 2013, pp. 255-274. ISBN 978-1-908230-15-7 Godálová, Z. - Bergerová, E. – Siekel, P.: Effect of high temperature and pressure on quantification of MON 810 maize. In Czech Journal of Food Sciences, Vol. 31, 2013, pp. 376-381. Oriešková, M.- Gajdošová, K.- Oslanecová, L.- Ondreíčková, K.- Kaclíková, E.- Stuchlík, S.- Turňa, J.- Drahovská, H.: Function of thermotolerance genomic Island in increased stress resistance of Cronobacter sakazakii. In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 52, 2013, pp. 37-44. Janská, V. – Piknová, Ľ. – Kuchta, T.: Semi-quantitative estimation of the walnut content in fillings of bakery products using real-time polymerase chain reaction with internal standard material. In European Food Research and Technology, Vol. 235, 2012, pp. 1033-1038. Kraková, L. - Chovanová, K. - Ženišová, K. - Turcovská, V. - Brežná, B. - Kuchta, T. - Pangallo, D.: Yeast diversity investigation of wine-related samples from two different Slovakian wine-producing areas through a multistep procedure. In LWT – Food Science and Technology, Vol. 46, 2012, pp. 406-411. Costa, J. – Mafra, I. – Kuchta, T. – Oliveira, M. B. P. P.: Single-tube nested real-time PCR as a new highly sensitive approach to trace hazelnut. In Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 60, 2012, pp. 8103-8110. Soler, M - Ruiz-Rueda, O. - Lopez-Siles, M. - Calvó, L. - Kaclíková, E. - Garcia-Gil, J.L.: A validated simple and rapid method for the simultaneous detection of both Cronobacter spp. and Salmonella spp. for infant formula quality control. In Dairy Science and Technology, Vol. 92, No. 2, 2012, pp. 151-166. Soler, M - Ruiz-Rueda, O. - Lopez-Siles, M. - Calvó, L. - Kaclíková, E. - Garcia-Gil, J.L.: A New Validated Real-Time PCR-Based Method for the Specific and Fast Detection of Cronobacter spp. in Infant Formula. In Food Analytical Methods, Vol. 5, No. 2, 2012, pp. 179-187. Chovanová, K. - Kraková, L. - Ženišová, K. - Turcovská, V. - Brežná, B. - Kuchta, T. - Pangallo, D.: Selection and identification of autochthonous yeasts in Slovakian wine samples using a rapid and reliable three-step approach. In Letters in Applied Microbiology, Vol. 53, 2011, pp. 231-237. Bergerová, E. - Brežná, B. - Kuchta, T.: A novel method with improved sensitivity for the detection of peanuts based upon single-tube nested real-time polymerase chain reaction. In European Food Research and Technology, Vol. 232, 2011, pp. 1087-1091. Janská, V. - Piknová, Ľ. - Kuchta, T.: Relative quantification of walnuts and hazelnuts in bakery products using real-time polymerase chain reaction. In European Food Research and Technology, Vol. 232, 2011, pp. 1057-1060. Minarovičová, J. – Lopašovská, J. – Valík, Ľ. - Kuchta, T.: A Method for the Detection of Cryptosporidium parvum Oocysts in Milk Based on Microfiltration and Real-Time Polymerase Chain Reaction. In Food Analytical Methods, 2011, Vol. 4, pp. 116-120. Koreňová, J. – Urdová, K. – Oravcová, K.: Efficacy of some commercial sanitizers for devitalization and removal of bacterial biofilms. In Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 50, 2011, pp. 13-20. |