Výživové tabuľky

Gruzínske, Albánske a Kirgizské potravinové tabuľky boli kompilované a publikované v rámci projektu Odborná a technická podpora krajín strednej a východnej Európy, resp. strednej Ázie, v oblasti potravinových databáz, ktorý je financovaný Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Všetky publikácie sú dostupné zdarma v elektronickej forme.

 

Albánske potravinové tabuľky, 2022

Albánske potravinové tabuľky sú hlavným výstupom viacročnej spolupráce medzí NPPC-VÚP a Poľnohospodárskou univerzitou v Tirane. Obsahujú nutričné zloženie 75 albánskych a 5 tradičných pokrmov. Zdrojmi dát sú vedecké publikácie, laboratórne protokoly Poľnohospodárskej univerzity v Tirane a potravinové etikety. Chýbajúce údaje boli doplnené z americkej databázy nutričného zloženia potravín (USDA). Zloženie pokrmov bolo počítané na NPPC-VÚP pomocou výpočtového programu Alimenta.

 

Kirgizské potravinové tabuľky, 2022

Kirgizské potravinové tabuľky sú hlavným výstupom 4-ročnej spolupráce medzí NPPC-VÚP a dvoma univerzitami v Kirgizsku, Biškeku - Kirgizskou štátnou technickou univerzitou (I. Razzakov Kyrgyz State Technical University) a Kirgizsko-Tureckou univerzitou Manas, (Kyrgyz-Turkish Manas University). Tabuľky obsahujú zloženie 41 potravín a to základné komponenty ako vodu, sacharidy, tuky, bielkoviny a popol. Osobitná pozornosť sa venovala zberu údajov o zložení miestnych potravín, ako je kumis, čučukská klobása, kobylie a jačie mlieko, ako aj o divo rastúcich plodov v Kirgizsku. Údaje o zložení potravín boli zozbierané z dostupných zdrojov vedeckej literatúry. Navyše, tabuľky obsahujú zloženie 11 tradičných kirgizských pokrmov (napr. Bešbarmak, Dymdama, Manty atď.) vypočítaných na NPPC-VÚP pomocou národných receptúr pomocou výpočtového programu Alimenta.

 

Gruzínske potravinové tabuľky, 2009

Gruzínske potravinové tabuľky vypracovala Asociácia výživárov Gruzínska (Association of Nutritionists in Georgia) ako výsledok niekoľkoročnej odbornej pomoci zo strany NPPC-VÚP. Obsahujú 139 potravín prevažne základných potravín, pokrmov a výrobkov. Hlavnými zdrojmi boli nepublikované gruzínske zdroje a americké tabuľky.