Konferencia k nutričnému označovaniu potravín
| 15-10-2021Podujatie, ktoré otvorila veľvyslankyňa Talianska v Slovenskej republike, pani Catherine Flumiani a ktoré moderovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová, prilákalo viac ako sto zástupcov agro-potravinárskeho priemyslu, sietí supermarketov pôsobiacich na Slovensku ako aj študentov. Rečníci z Talianska, Slovenska a Poľska poskytli podrobné informácie o grafickom systéme označenia výživovej hodnoty potravín na prednej strane obalu, ktoré sa aktuálne hodnotia na komunitárnej úrovni. Talianski odborníci predstavili svoj postoj v prospech systému Nutrinform Battery zameraného na širšie a kompletnejšie informovanie spotrebiteľa, na ochranu jeho zdravia, ktorý je založený na vedeckých a nediskriminačných princípoch.
Odborníčky z Výskumného ústavu potravinárskeho - Lenka Bartošová a Anna Giertlová odprezentovali systémy na grafické označovanie výživovej hodnoty potravín na prednej strane obalu potravín, o ktorých sa aktuálne rokuje na európskej úrovni. Zároveň porovnali označovania konkrétnych slovenských potravín v systéme Nutri-Score a Nutrinform Battery.
Počas konferencie sa diskutovalo aj o dôležitosti vyváženého spôsobu stravovania a správnom životnom štýle, ako aj o význame tradičných potravín v jedálničku spotrebiteľa.
Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru zastupoval člen Predstavenstva SPPK Adrián Šedivý. Do diskusie o spôsobe označovania nutričných hodnôt na obaloch potravín sa totiž na odbornej národnej úrovni zapojila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Svoj názor ohľadom harmonizácie nutričného označovania na prednej strane obalu potraviny tlmočila Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Komora si uvedomuje, že bez jasného a jednoduchého označovania nutričných parametrov sa potravina nestane čitateľnejšou. Zároveň však vyzýva na to, aby sa na európskej úrovni prijali také pravidlá, ktoré budú informovať spotrebiteľa bez zavádzania.
Videozáznam z konferencie obdržíte po registrácii TU.
Tlmočenia nájdete TU.
Dokumenty na stiahnutie
- Prezentácia NPPC_Bartošová (1.72 MB, PDF)
- Prezentácia NPPC_Giertlová (2.77 MB, PDF)
- Prezentácia - Italian Society for Food Science and Nutrition (3.86 MB, PDF)
- Prezentácia SANUM_Universita Campus Biomedico di Roma (5.51 MB, PDF)