Trápi vás akrylamid vo vašich potravinových výrobkoch?
| 23-04-2018V novembri 2017 bolo prijaté Nariadenie Európskej komisie č. 2017/2158, ktorým sa stanovujú opatrenia na minimalizáciu množstiev akrylamidu a jeho referenčné hodnoty v potravinách. V súvislosti s implementáciou nariadenia sme pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov pripravili ponuku služieb, ktorá zahŕňa poradenstvo a možnosť analýz akrylamidu a jeho prekurzorov.
Akrylamid je procesný kontaminant s toxickými účinkami, ktorý samovoľne vzniká v niektorých potravinách pri ich tepelnom spracovaní. Jedná sa najmä o pečené, vyprážané a fritované výrobky zo surovín, ktoré obsahujú prekurzory akrylamidu, teda asparagín a cukry. Sú to napríklad zemiaky, obilniny, kávové zrná a niektoré druhy zeleniny. Viac sa o akrylamide dočítate v odborných článkoch, v našich Trendoch v potravinárstve 01/2016, aj na stránkach www.uvzsr.sk, www.efsa.europa.eu, www.ec.europa.eu/food/safety, www.fooddrinkeurope.eu.
Množstvo akrylamidu v potravine je možné znížiť uplatnením postupov pri výbere surovín, ich spracovaní a tepelnej úprave potravín.
Úplné znenie nariadenia, ktoré nadobudne platnosť 11. apríla 2018, nájdete TU. V zmysle tohto nariadenia sú prevádzkovatelia potravinárskych podnikov povinní:
• vykonať opatrenia na minimalizáciu akrylamidu s cieľom znížiť jeho množstvo vo výrobku pod referenčnú hodnotu stanovenú v Prílohe IV. tohto nariadenia
• overiť účinnosť opatrení odberom vzoriek a analýzami
• viesť záznam o vykonaných opatreniach
Vhodné opatrenia je potrebné zvoliť podľa technologických podmienok, ktorými sa vyrábajú zemiakové produkty, pekárske výrobky, trvanlivé pečivo, raňajkové cereálie, či káva a kávoviny. Informačné listy k navrhovaným opatreniam pre jednotlivé komodity nájdete tu.
Ak máte problém zorientovať sa v problematike akrylamidu, prípadne ak ste na pochybách, či a v akej miere sa vás nariadenie o minimalizácii množstiev akrylamidu týka a ako ho uplatňovať, pripravujeme pre vás semináre a školenia. O termíne vás budeme včas informovať.
Dajte nám vedieť váš záujem.
Kontakt: Ing. Zuzana Ciesarová, PhD.
NPPC Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, 824 75 Bratislava
e-mail: zuzana.ciesarova@vup.sk,
tel.: 02/50237 092
mobil: +421 911 807 737
www.nppc.sk, www.vup.sk
Celý príspevok s ponukou služieb NPPC VÚP na riešenie problematiky akrylamidu v potravinách a referenčnými hodnotami množstva akrylamidu v potravinách nájdete v nižšie uvedenej prílohe.
Prílohy (dokumenty na stiahnutie)
- Ponuka_služieb_NPPC_VUP_akrylamid_2018 (pdf, 509.66 Kb, 261x)
- Balíky služieb akrylamid 01_2018 (pdf, 168.63 Kb, 163x)
- IL akrylamid zemiaky (pdf, 204.6 Kb, 183x)
- IL akrylamid chlieb (pdf, 197.44 Kb, 190x)
- IL akrylamid keksy (pdf, 212.69 Kb, 166x)
- IL akrylamid breakfast cereal (pdf, 192.15 Kb, 143x)
- IL akrylamid káva (pdf, 231.57 Kb, 158x)
- Informačné listy akrylamid (zip, 1.37 Mb, 126x)
- Trendy v potravinárstve 1/2016 (pdf, 3.96 Mb, 115x)