Zápis z I. zasadnutia rady Centra excelentnosti potravinárskeho výskumu
| 15-11-2007
Miesto konania: Agrokomplex Nitra
Dátum a čas konania: 14.11.2007
Zúčastnené organizácie:
- Výskumný ústav potravinársky, Bratislava,
- Slovenská technická univerzita – Fakulta chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave,
- Slovenská poľnohospodárska univerzita – Fakulta biotechnológie a potravinárstva v Nitre,
- Univerzita veterinárskeho lekárstva – Katedra hygieny a technológie potravín v Košiciach,
- LIKO Bratislava a.s.,
- Výskumný ústav zeleninársky s.r.o., Nové Zámky,
- Bel/NOVAMANN International a.s., Bratislava,
- Výskumný ústav mliekarenský a.s., Žilina,
- Potravinárska komora Slovenska so sídlom v Bratislave,
- Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora so sídlom v Bratislave,
- Štátna veterinárna a potravinová správa, Bratislava,
- Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu, Nitra,
- Agroinštitút Nitra.
Prítomní: podľa prezenčnej listiny
Program zasadnutia
- Otvorenie
- Voľba návrhovej komisie
- Odovzdávanie menovacích dekrétov
- Diskusia
- Závery
K bodu 1.
Otvorenie uskutočnil predseda Rady Ing.Honza. V otvorení sa zameral na možnosti a príležitosti CEPV, systém práce, úlohy a pôsobenie CEPV vo vzťahu potravinárskej praxi, finančným zdrojom SR a EÚ
K bodu 2.
Návrhová komisia v zložení Doc.Šilhár, Prof. Bulla a Prof.Mihina predniesla návrh na členov Dozornej rady CEPV a rozdala zoznamy kandidátov. Následne prebehla tajná voľba členov DR.
K bodu 3
Predseda rady CEPV odovzdal menovacie dekréty a vyjadril presvedčenie, že odborná, vedecká a spoločenská profilácia jednotlivých členov je zárukou napĺňania cieľov CEPV.
K bodu 4
V diskusii sa členovia Rady venovali aktuálnym otázkam nasledovne
Prof.Šimko hovoril o možnosti zapojenia sa do 7. RP EÚ a pri tej príležitosti prisľúbil distribúciu výziev jednotlivým členom Rady.
Doc.Šilhár hovoril o problematike politiky kvality vo vzťahu k prihlasovaniu slovenským potravinárskych výrobkov do EU databázy i problematike kontroly kvality a výroby týchto výrobkov. Zmienil sa aj o organizácii workshopov zameraných a potravinárske výrobné subjekty
Prof.Bulla sa zmienil o potrebe komplexného hodnotenia kvality potravín a vzťahu k životnému prostrediu
Prof.Mihina dal na zváženie organizovať špecializované workshopy zamerané na špecifické okruhy a problémy slovenského potravinárstva a zmienil sa o pripravovanej novele zákona o organizácii podporu výskumu a vývoja v SR vo vzťahu k centrám excelentnosti
Ing.Semančák – požiadal o zoznam špecialistov zaoberajúcich sa predmetnou problematikou za účelom adresnej kontaktácie
Ing.Honza poukázal na možnosti VUZ vo vzťahu produkcii surovín s pôvodnými vlastnosťami (génmi) pre potravinárske produkty uchádzajúce sa zaregistrovanie do databázy EU
Doc.Valšíková uvítala iniciatívu a uviedla, že VUZ je pripravený zabezpečiť činnosti spojené s množením sadivového materiálu s pôvodnými vlastnosťami
Ing.Vodný poukázal na potrebu komplexnej certifikácie
Ing.Honza spomenul, že EU vyčlenila 36 mil. Euro na propagáciu potravinárskych výrobkov, Slovensko sa zatiaľ o tieto zdroje nezaujímalo
Prof.Okénka poukázal na potrebu prípravu projektov pre malých výrobcom ako aj dôležitosť ich vzdelávania
K bodu 5.
Činnosti CEPV budú zamerané na:
- potreby rezortu a to vo forme prípravy stanovísk a podkladov pre rozhodovaciu činnosť ministerstva
- politiku kvality s tým, že sa využijú skúsenosti a technické vybavenie jednotlivých členov centra pri tvorbe špecifikácií navrhovaných výrobkov ako aj pri vlastnom výkone kontroly ich parametrov
- spoločnú ponuku vedeckých projektov a ich výsledkov pre prax, pričom VÚP pripraví vzor ponukového listu, ktorý zašle jednotlivým členom centra a následne ich návrhy spracuje a uverejní na novej internetovej stránke VÚP, pričom bude obsahovať aj priame informácie o činnosti a ponukách CEPV
Koncom januára 2008 sa predpokladá začiatok organizovania série workshopov pre jednotlivé odbory, pričom sa zdôrazní konkrétnosť jednotlivých tém tak, aby zodpovedali prítomným účastníkom
Bola zvolená Dozorná rada CEPV v zložení: Ing.Z.Bírošová, Ing.G. Décsiová, Ing.V. Francisciová, Ing. M.Kubica a Doc.Š. Schmidt.
Zapísal: prof.P.Šimko
V Nitre, 14.11.2007
Overil: Ing.V.Sitkey