Centrum excelentnosti vytvorí priestor aj pre mladých vedeckých pracovníkov
| 20-08-2007
Za účasti ministra pôdohospodárstva SR Miroslava Jureňu dnes podpísalo trinásť zástupcov vedeckých a výskumných organizácií pôsobiacich v oblasti potravinárstva zmluvu o vybudovaní Centra excelentnosti potravinárskeho výskumu (CEPV).
Jeho otvorenie sa uskutočnilo za účasti predsedu Rady Ing. Mariana Honza, CSc., ktorý je zároveň riaditeľom Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave. Práve VÚP je koordinátorom systému prác, úloh a pôsobenia CEPV.
Zúčastnené organizácie:
- Výskumný ústav potravinársky, Bratislava,
- Slovenská technická univerzita – Fakulta chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave,
- Slovenská poľnohospodárska univerzita – Fakulta biotechnológie a potravinárstva v Nitre,
- Univerzita veterinárskeho lekárstva – Katedra hygieny a technológie potravín v Košiciach,
- LIKO Bratislava a.s.,
- Výskumný ústav zeleninársky s.r.o., Nové Zámky,
- Bel/NOVAMANN International a.s., Bratislava,
- Výskumný ústav mliekarenský a.s., Žilina,
- Potravinárska komora Slovenska so sídlom v Bratislave,
- Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora so sídlom v Bratislave,
- Štátna veterinárna a potravinová správa, Bratislava,
- Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu, Nitra,
- Agroinštitút Nitra.
V podmienkach Slovenskej republiky vytvorí CEPV priestor pre potravinárov na riešenie úloh a reagovanie na požiadavky potravinárskeho priemyslu SR. Bude prínosom i pre spotrebiteľov na jednotnom trhu EÚ, a zároveň otvorí nové možnosti vedeckovýskumným kolektívom, ktoré sa budú môcť zaoberať výskumom vyplývajúcim z európskeho výskumného priestoru a európskeho sieťovania excelentných pracovísk v danej oblasti.
Činnosti CEPV budú zamerané na:
- potreby rezortu a to vo forme prípravy stanovísk a podkladov pre rozhodovaciu činnosť ministerstva
- politiku kvality s tým, že sa využijú skúsenosti a technické vybavenie jednotlivých členov centra pri tvorbe špecifikácií navrhovaných výrobkov ako aj pri vlastnom výkone kontroly ich parametrov
- spoločnú ponuku vedeckých projektov a ich výsledkov pre prax, pričom VÚP pripraví vzor ponukového listu, ktorý zašle jednotlivým členom centra a následne ich návrhy spracuje a uverejní na novej internetovej stránke VÚP, pričom bude obsahovať aj priame informácie o činnosti a ponukách CEPV
Centrum excelentnosti potravinárskeho výskumu vzniklo v súlade s Programovým vyhlásením vlády na podnet Ministerstva pôdohospodárstva SR.