Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 3-4 / 2005

Panghyová, E. - Glončáková, B.
Prežívanie Lactobacillus acidophilus na tepelne opracovanej fazuli (Phaseolus vulgaris L.)
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 3-4, s. 195-203

Ing. Elena Panghyová, Výskumný ústav potravinársky - Biocentrum, Kostolná 7, 900 01 Modra. E-mail: panghyova@vup.sk

Summary: Sledoval sa vplyv tepelne spracovanej fazule (Phaseolus vulgaris L.) ako nosiča na viabilitu buniek baktérií mliečneho kysnutia Lactobacillus acidophilus 982067 pri rôznych skladovacích podmienkach. Zistilo sa, že bunky L. acidophilus zostávajú viabilné na nosiči v priebehu 6 mesiacov, pričom viabilita neklesla pri teplote skladovania 4 °C a –18 °C pod hranicu 1.105 KTJ.g-1. Poznatky z experimentov s viabilitou inkorporovaných buniek uvedeného kmeňa sa overili v reálnom systéme - v nátierkach. Viabilita buniek sledovaného kmeňa pri teplote 4 °C počas 7 dní a pri teplote skladovania –18 °C počas 20 týždňov neklesla pod určenú hranicu.

Keywords: baktérie mliečneho kysnutia; Lactobacillus acidophilus; fazuľa; viabilita; nosič

Download:
  (pdf, 107.41 Kb, 824x)