English

Kontakty

Odbor hodnotenia rizika, potravinových databáz a spotrebiteľského výskumu

Vedúca odboru: Ing. Šalgovičová Danka
tel:
e-mail: salgovicova@vup.sk
Zástupca vedúceho odboru: Ing. Pasiar Vladimír
tel: 0911 447 276
e-mail: pasiar@vup.sk
MD: Jantošovičová Silvia
tel:
e-mail: jantosovicova@vup.sk
PracovnĂ­ci oddelenia: Ing. Světlíková Angela, Ing. Giertlová Anna, RNDr. Bartošová Lenka, PhD.,
Farbulová Justína, prízemie Knižnica, banka dát Potravinová

Odbor hodnotenia rizika, potravinových databáz a spotrebiteľského výskumu

Zameranie oddelenia
Potravinová banka dát

  • prevádzka online potravinovej databázy www.pbd-online.sk
  • výpočet výživového zloženia potravinárskych výrobkov na základe receptúry
  • využitie potravinových databáz v praxi
  • prepojenie na sieť európskych potravinových databáz www.eurofir.org
  • zber, dokumentácia a kompilácia údajov o zložení potravín za účelom tvorby potravinových databáz
  • vývoj moderného softvéru Daris na dokumentáciu primárnych údajov
  • odborné poradenstvo v oblasti výživových údajov pre potravinárskych výrobcov, odbornú i laickú verejnosť
  • odborná garancia projektov na podporu zdravia a správnej výživy (napr. projekt Hovorme o jedle)
  • publikovanie informačných materiálov a článkov o správnej výžive a zdravom životnom štýle

 

Databáza cudzorodých látok

  • prevádzka DCL databázy www.pbd-online.sk
  • zber a spracovanie údajov o kontaminantoch v potravinách a krmivách
  • príprava databázových podkladov a štatistík k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA)

 

Vedecké hodnotenie rizika

  • príprava vedeckých stanovísk k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) Európskej komisie
  • príprava vedeckých expertíz na formulovanie stanovísk SR k hodnoteniu rizika na základe požiadaviek Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, v rozsahu zamerania výskumnej činnosti VÚP

Manažment projektov

  • príprava projektov (Výskumná agentúra, APVV...)
  • riadenie projektov a monitorovanie procesov v rámci implementácie projektov spolufinancovaných zo Štrukturálnych fondov EÚ a iných zdrojov
  • monitoring projektov (príprava monitorovacích správ, správa personálnej matice)
  • aktualizácia webového sídla NPPC a VÚP
  • príprava prezentačných materiálov
  • organizovanie konferencií a seminárov
  • príprava a podpora činností súvisiacich s realizáciou verejného obstarávania
  • realizácia prieskumov trhu s orientáciou na verejné inštitúcie a sektor spotrebiteľov
  • dopĺňanie katalógu knižných publikácii knižnice
  • aktualizácia voľne dostupného zoznamu kníh, časopisov a odborných publikácií o novinky na www.vup.sk

Projekty
Aktuálne projekty

  • Informačný systém o cudzorodých látkach v potravinách a o zložení potravín (úloha odbornej pomoci, hlavný riešiteľ Ing. Šalgovičová)
  • Vedecké hodnotenie rizika pre potreby úradnej kontroly (úloha odbornej pomoci, hlavný riešiteľ Ing. Světlíková)
  • Odborná a technická podpora krajín strednej a východnej Európy resp. strednej Ázie v  oblasti potravinových databáz (úloha odbornej pomoci, hlavný riešiteľ Ing. Giertlová)
  • Národný potravinový katalóg (úloha odbornej pomoci, hlavný riešiteľ Ing. Nouzovská) (www.npkinfo.sk)
  • Členstvo v medzinárodnej organizácii EuroFIR AISBL (http://www.eurofir.org)

 

Ďalšie významné projekty

  • Grant agreement for piloting the Framework partnership agreement, medzinárodný projekt EFSA, zodpovedný riešiteľ Ing. Šalgovičová
  • Zber a kompilácia analytických údajov o nutričnom zložení potravín v Európe a Strednej Ázii, medzinárodný projekt so zapojením FAO, zodpovedný riešiteľ Ing. Giertlová
  • SAFEFOODNET: A Chemical Food Safety Network for the Enlarging Europe, medzinárodný projekt so zapojením ILSI Europe, zodpovedný riešiteľ Ing. Světlíková

Ponuka činností

  • Poradenstvo v oblasti výživových hodnôt potravín
  • Výpočet výživovej hodnoty potravinárskych výrobkov
  • Prevádzka odbornej potravinárskej knižnice pre potreby potravinárskeho priemyslu
  • Predaj potravinových tabuliek
  • Predaj licencie na nutričný softvér Alimenta a ponuka zaškolenia
  • Predaj licencie na databázu nutričného softvéru Alimenta 4.3e

Aktuálna legislatíva

  • 152/1995 Z.z. Zákon Národnej rady Slovenskej republiky z 27. júna 1995 o potravinách
  • Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom
  • Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy č. 178/2002. z 28. januára 2002
  • Nariadenie Komisie (ES) č. 2230/2004 z 23. decembra 2004

<-- SPÄŤ