English

Trendy v oblasti potravinárstva

POŽIADAVKY NA KVALITU MEDU
Zuzana Ciesarová

Med je veľmi cenná potravina živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce nutričné a dietetické vlastnosti, keďže monosacharidy prítomné v mede (glukóza a fruktóza) dokáže ľudský organizmus ľahšie prijať a spracovať ako disacharidy repného cukru.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 22, 2017, č. 2
 


PLYTVAJÚ SLOVENSKÉ DOMÁCNOSTI POTRAVINAMI?
Martin Polovka, Zuzana Nouzovská

Predchádzanie vzniku potravinových strát a plytvaniu potravinami je jednou z vysoko aktuálnych priorít Európskej komisie a jej aktivít podporujúcich prechod Európy smerom k obehovému hospodárstvu, ktoré má ambíciu posilniť globálnu konkurencieschopnosť, podporu udržateľného rastu a vytváranie nových pracovných miest.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 22, 2017, č. 2
 


ČÍM JE VÝNIMOČNÝ RAKYTNÍK REŠETLIAKOVÝ?
Zuzana Ciesarová, Martina Benčičová

Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides L.) sa pre svoje unikátne zloženie s vysokým obsahom bioaktívnych látok využíva najmä v kozmetike a potravinárskom priemysle. Plody rakytníka obsahujú proteíny, voľné aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny, jednoduché sacharidy, organické kyseliny, dôležité minerály, vitamíny, zvlášť vitamín C a E, karotenoidy a bioflavonoidy.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 22, 2017, č. 2
 


BORIEVKY ZO SLOVENSKA
Elena Panghyová, Eugen Kiss, Ivan Šalamon, Jaroslav Jankovič

Borievka obyčajná (Juniperus communis L.) je vždy zelený ker, ktorej populácie na Slovensku tvoria rozvoľnené až zahustené porasty hlavne v podhorských a horských oblastiach. Širokospektrálne sa využívajú bobuľovité plody a ihličie v potravinárskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 22, 2017, č. 2
 


NOVÉ POZNATKY O MIKROFLÓRE SLOVENSKÝCH OVČÍCH SYROV
Janka Koreňová, Domenico Pangallo, Tomáš Kuchta

Bryndza je tradičný slovenský syr z ovčieho mlieka. Slovenská bryndza je súčasťou kultúrneho dedičstva našej krajiny a je registrovaná v rámci Politiky kvality Európskej únie ako Chránené zemepisné označenie. Vyrába sa vo viacerých variantoch, pričom hlavnou surovinou zostáva ovčí hrudkový syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 22, 2017, č. 1.
 


KVALITA A AUTENTICITA OVOCNÝCH DŽÚSOV - ŠTÚDIUM VZŤAHOV MEDZI VSTUPNOU SUROVINOU, TECHNOLÓGIOU SPRACOVANIA A KVALITOU PRODUKTU - Nový projekt APVV 15-0023
Martin Polovka

Ako priame pokračovanie vynikajúcej spolupráce spoločnosti McCarter, a.s. a NPPC - Výskumného ústavu potravinárskeho, bol v roku 2015 pripravený projekt „Kvalita a autenticita ovocných džúsov - štúdium vzťahov medzi vstupnou surovinou, technológiou spracovania a kvalitou produktu“ s celkovým rozpočtom 249 846 €, ktorý bol podporený zo strany Agentúry na podporu výskumu a vývoja a bude riešený našim pracoviskom v rokoch 2016- 2019.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 21, 2016, č. 2.
 


PODPORA PRODUKCIE SLOVENSKÝCH POTRAVÍN ZLEPŠENÍM ICH KVALITY A BEZPEČNOSTI
Martin Polovka, Zuzana Ciesarová, Tomáš Kuchta, Peter Siekel

Spolupráca výskumu a praxe sa pretavila do nového rezortného projektu výskumu a vývoja s názvom „Podpora produkcie slovenských potravín zlepšením ich kvality a bezpečnosti“, ktorý bude realizovaný našim pracoviskom v rokoch 2016 - 2018. V príspevku predstavujeme zameranie projektu, jeho základnú štruktúru a význam jeho riešenia pre zapojené subjekty.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 21, 2016, č. 2.
 


ČO SA SKRÝVA POD VÝŽIVOVOU HODNOTOU POTRAVÍN?
Anna Giertlová

V súčasnosti je hlavne medzi výrobcami potravín opäť búrlivé obdobie a to najmä v súvislosti s povinným označovaním výživovej hodnoty potravín. Od polovice decembra 2016 Nariadenie Európskeho parlamentu a rady EÚ č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom ukladá povinnosť všetkým potravinárskym výrobcom uvádzať výživové hodnoty potravín na etikety.

Plné znenie publikácie
Zdroj: Trendy v potravinárstve, Ročník 20, 2015, č. 1.
 


 


<-- SPÄŤ