Vedecký časopis - archív

44 2005

Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 3-4 / 2005

Gajdošová, A. - Šturdík, E.
Potravinárske využitie ovsa
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 3-4, s. 169-184

RNDr. Alena Gajdošová, Katedra výživy a hodnotenia potravín, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská technická univerzita, Radlinského 9, 812 37 Bratislava. E-mail: alena.gajdosova@stuba.sk

Súhrn: Dôležitou súčasťou ovsa je vlákninový komplex, v ktorom dominujú z hľadiska prospešnosti pre zdravie imunoaktívne beta-glukány. Predkladaný článok zhŕňa poznatky o potravinárskom význame a využití ovsa. Poukazuje na ovos, ako bohatý zdroj beta-glukánov a tiež na ich využitie a aplikáciu do potravinárskej praxe.

Kľúčové slová: ovos; vláknina; beta-glukány; potraviny

Na stiahnutie:
  bpv-2005-34-s169-184-gajdosova.pdf (PDF, 251.29 Kb, 2276x)