Vedecký časopis - archív

44 2005

Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 1-2 / 2005

Salková, Z. - Sádecká, J. - Jurášová, L. - Kováč, M.
Vplyv gama žiarenia na zmeny v čiernom korení
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 1-2, s. 101-109

Ing. Zuzana Salková, Csc., Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, 824 75, Bratislava 26. E-mail: salkova@vup.sk

Súhrn: Skúmal sa vplyv gama žiarenia (0; 2,5; 5; 7,5; 10 a 30 kGy) na zmeny viskozity, škrobu a obsahu piperínu mletého čierneho korenia, pôvodom z Vietnamu. Viskozita klesala so stúpajúcou dávkou žiarenia a výrazne poklesla už pri dávke 2,5 kGy. Pri dávke 10 kGy viskozita poklesla o 50 % v porovnaní s neožiarenou vzorkou korenia. Pokles hodnôt viskozity ožiareného korenia sa zistil aj po 12 mesiacoch skladovania. Nižší obsah škrobu korenia sa zistil iba vo vzorke ožiarenej dávkou 30 kGy. Gama žiarenie nemalo žiaden vplyv na obsah piperínu v korení. Výsledky ukazujú, že stanovením viskozity možno identifikovať radiačne ošetrené čierne korenie.

Kľúčové slová: gama žiarenie; čierne korenie; viskozita; škrob; piperín

Na stiahnutie:
  bpv-2005-12-s101-109-salkova.pdf (PDF, 173.53 Kb, 1073x)