Vedecký časopis - archív

44 2005

Bulletin potravinárskeho výskumu
Súhrny čísla 1-2 / 2005

Kollárovič, G. - Kretová, M. - Siekel, P.
Sledovanie degradácie DNA v strukovinách využitím PCR metódy
Bulletin potravinárskeho výskumu, 44, 2005, č. 1-2, s. 43-52

RNDr. Peter Siekel, CSc., Výskumný ústav potravinársky, P. O. box 25, Priemyselná 4, 824 75 Bratislava 26. E-mail: peter.siekel@vup.sk

Súhrn: Sledovala sa degradácia DNA semien strukovín v závislosti od teploty a času tepelného spracovania. Na analýzu úrovne degradácie DNA sa využila metóda PCR. Na určenie stupňa degradácie sa navrhli prajmery pre lektínový a fazeolínový gén tak, aby sa získali PCR produkty rôznej veľkosti. Menšie fragmenty DNA sa amplifikovali vo všetkých vzorkách. Väčšie fragmenty sa amplifikovali, len ak tepelné spracovanie trvalo 60 min pri 100 C a 30 min pri 200 C. Pri tepelnom spracovaní pri 80 C sa všetky fragmenty rôznych dĺžok amplifikovali do 360 min.

Kľúčové slová: degradácia DNA; strukoviny; tepelné spracovanie; PCR

Na stiahnutie:
  bpv-2005-12-s043-052-kollarovic.pdf (PDF, 261.27 Kb, 1114x)