Kontakty

Odbor chémie a analýzy potravín 2170703

Vedúca odboru : Ing. Tobolková Blanka, PhD.
tel: 02/502 37 049
02/502 37 048
e-mail: blanka.tobolkova@nppc.sk
Zástupkyňa vedúcej odboru: Ing. Sadecká Jana, PhD.
tel: 02/502 37 097
02/502 37 003
0911 837 278
e-mail: jana.sadecka@nppc.sk
Pracovníci odboru: Ing. Skláršová Božena, PhD., Ing. Jankura Ervín, Ing. Horváthová Jana, RNDr. Kubincová Janka, PhD., Ing. Kukurová Kristína, PhD., Ing. Kopuncová Mária , PhD., Ing. Ciesarová Zuzana, PhD.,
Szabová Gabriela, Juríková Ildikó

Zameranie

Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti

Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel

Aktuálne výskumné projekty

Publikačná činnosť odboru

Zameranie:

  • Výskum v oblasti bezpečnosti potravín, minimalizácia obsahu cudzorodých látok vznikajúcich v procesoch výroby a skladovania potravín
  • Vývoj a aplikácia analytických metód v oblasti bezpečnosti, kvality a autenticity potravín
  • Inovácie v potravinárstve, funkčné potraviny, využívanie netradičných surovín a vedľajších produktov
  • Budovanie databáz analytických charakteristík ako nástroja pre autentifikáciu a hodnotenie kvality a bezpečnosti potravín
  • Odborné poradenstvo pre potravinársky priemysel a orgány štátnej správy
  • Laboratórne skúšky - cenník laoratórnych skúšok TU

Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti:

  • Laboratóriá plynovej a kvapalinovej chromatografie v spojení s hmotnostnou detekciou (GC-MS/MS, LC-MS/MS), UV detekciou (HPLC-UV a DAD), FLD detekciou a olfaktometrickou detekciou (GC-O)
  • Laboratórium charakterizácie spektrálnych vlastností potravín (antioxidačné vlastnosti, termooxidačná stabilita, obsah polyfenolov, flavonoidov, objektívne hodnotenie farby) s využitím metód EPR a UV-VIS-NIR
  • Laboratórium cereálnej technológie a hodnotenia kvality (reologická analýza na prístroji Mixolab, dvojetážová pekárska pec, texturometer, kolorimeter, stanovenie hrubej vlákniny, obsahu a aktivity vody)
  • Laboratórium vinohradníctva a vinárstva
  • Senzorické laboratórium s panelom trénovaných hodnotiteľov vybavené modernou výpočtovou technikou

Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel:

  • Hodnotenie technologickej kvality primárnych produktov
  • Inovácie v potravinárskom priemysle
  • Využitie primárnych a vedľajších produktov s návrhom technológie spracovania
  • Výskum v oblasti získavania cenných prírodných zložiek (antioxidantov, farbív, biologicky významných látok) a vývoj nových druhov potravinárskych výrobkov s pridanou hodnotou
  • Analýza obsahu kontaminantov a poradenstvo pri minimalizácii ich výskytu
  • Autentifikácia a odhaľovanie falšovania potravín
  • Komplexné analýzy pre vinohradníctvo a vinárstvo
  • Vzdelávacie a poradenské aktivity, odborné semináre a školenia
  • Využívanie laboratórnych prístrojov a zariadení modernej infraštruktúry
    • Chromatografické techniky (GC-MS/MS, LC-MS/MS, GC-O, GC-FID, HPLC-UV) na stanovenie nutričných zložiek (aminokyselín, sacharidov, mastných kyselín), kontaminantov (akrylamid, HMF, mykotoxíny, PAH, PCB, etylkarbamát) a aromaaktívnych látok
    • Spektroskopické techniky (EPR, UV-VIS-NIR) na stanovenie antioxidačných vlastností, polyfenolov, flavonoidov a farby
    • Mixolab na hodnotenie kvality cereálnych surovín
    • Analyzátor textúry (široké uplatnenie v potravinárstve, obalové materiály a pod.)
    • Senzorický panel hodnotiteľov pre vybrané potravinárske komodity

Aktuálne výskumné projekty:

  • Fermentácia strukovín z hľadiska valirizácie a obsahu akrylamidu v potravinových produktoch (APVV-23-0169, partneri: FCHPT STU, obdobie: 2024-2028, zodpovedný riešiteľ: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
  • Výskum a vývoj nových procesov na odstránenie nežiaduceho histamínu z vína (APVV-23-0234, obdobie: 2024-2028, partneri: UK Bratislava, zodpovedný riešiteľ: RNDr. Janka Kubincová, PhD.)
  • Pokročilé inteligentné technológie kontroly dozrievania klimakterického typu ovocia (SK-CN-23-0013, 2024-2026, zodpovedný riešiteľ: Ing. Blanka Tobolková, PhD.)
  • Spolupráca na znižovaní obsahu asparagínu v obilninách a akrylamidu v cereálnych výrobkoch (SK-SRB-23-0059, 2024-2025, zodpovedný riešiteľ: Ing. Kristína Kukurová, PhD.)
  • Prenos poznatkov a inovácií v rámci podpory slovenskej produkcie potravín a potravinárskych výrobkov s vyššou pridanou hodnotou (RPVV/11, 2023-2027, zodpovedný riešiteľ: Ing. Eva Kaclíková, CSc.)
  • Rozpracovanie postupov kvantifikácie tvorby odpadov z potravín vo vybraných segmentoch potravinového reťazca (RPVV/12, 2023-2027, zodpovedný riešiteľ: Ing. Božena Skláršová, PhD.)
  • COST Action CA20128 – PIMENTO: Promoting Innovation of ferMENTed fOods (2021-2025, zodpovedný riešiteľ: Dr. Christophe Chassard (INRAE Francúzsko), zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
  • COST Action CA21149 Reducing Acrylamide Exposure of Consumers by a Cereals Supply-Chain Approach Targeting Asparagine (ACRYRED, 2022-2026, zodpovedný riešiteľ: Prof Nigel Halford (Rothamsted Research, Veľká Británia), zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)