Pracovníci odboru: |
Ing. Skláršová Božena, PhD., Ing. Jankura Ervín, Ing. Horváthová Jana, RNDr. Kubincová Janka, PhD., Ing. Kukurová Kristína, PhD., Ing. Kopuncová Mária , PhD., Ing. Ciesarová Zuzana, PhD., Szabová Gabriela, Juríková Ildikó |
Zameranie
Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti
Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel
Aktuálne výskumné projekty
Publikačná činnosť odboru
Zameranie:
- Výskum v oblasti bezpečnosti potravín, minimalizácia obsahu cudzorodých látok vznikajúcich v procesoch výroby a skladovania potravín
- Vývoj a aplikácia analytických metód v oblasti bezpečnosti, kvality a autenticity potravín
- Inovácie v potravinárstve, funkčné potraviny, využívanie netradičných surovín a vedľajších produktov
- Budovanie databáz analytických charakteristík ako nástroja pre autentifikáciu a hodnotenie kvality a bezpečnosti potravín
- Odborné poradenstvo pre potravinársky priemysel a orgány štátnej správy
- Laboratórne skúšky - cenník laoratórnych skúšok TU
Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti:
- Laboratóriá plynovej a kvapalinovej chromatografie v spojení s hmotnostnou detekciou (GC-MS/MS, LC-MS/MS), UV detekciou (HPLC-UV a DAD), FLD detekciou a olfaktometrickou detekciou (GC-O)
- Laboratórium charakterizácie spektrálnych vlastností potravín (antioxidačné vlastnosti, termooxidačná stabilita, obsah polyfenolov, flavonoidov, objektívne hodnotenie farby) s využitím metód EPR a UV-VIS-NIR
- Laboratórium cereálnej technológie a hodnotenia kvality (reologická analýza na prístroji Mixolab, dvojetážová pekárska pec, texturometer, kolorimeter, stanovenie hrubej vlákniny, obsahu a aktivity vody)
- Laboratórium vinohradníctva a vinárstva
- Senzorické laboratórium s panelom trénovaných hodnotiteľov vybavené modernou výpočtovou technikou
Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel:
- Hodnotenie technologickej kvality primárnych produktov
- Inovácie v potravinárskom priemysle
- Využitie primárnych a vedľajších produktov s návrhom technológie spracovania
- Výskum v oblasti získavania cenných prírodných zložiek (antioxidantov, farbív, biologicky významných látok) a vývoj nových druhov potravinárskych výrobkov s pridanou hodnotou
- Analýza obsahu kontaminantov a poradenstvo pri minimalizácii ich výskytu
- Autentifikácia a odhaľovanie falšovania potravín
- Komplexné analýzy pre vinohradníctvo a vinárstvo
- Vzdelávacie a poradenské aktivity, odborné semináre a školenia
- Využívanie laboratórnych prístrojov a zariadení modernej infraštruktúry
- Chromatografické techniky (GC-MS/MS, LC-MS/MS, GC-O, GC-FID, HPLC-UV) na stanovenie nutričných zložiek (aminokyselín, sacharidov, mastných kyselín), kontaminantov (akrylamid, HMF, mykotoxíny, PAH, PCB, etylkarbamát) a aromaaktívnych látok
- Spektroskopické techniky (EPR, UV-VIS-NIR) na stanovenie antioxidačných vlastností, polyfenolov, flavonoidov a farby
- Mixolab na hodnotenie kvality cereálnych surovín
- Analyzátor textúry (široké uplatnenie v potravinárstve, obalové materiály a pod.)
- Senzorický panel hodnotiteľov pre vybrané potravinárske komodity
Aktuálne výskumné projekty:
- Fermentácia strukovín z hľadiska valirizácie a obsahu akrylamidu v potravinových produktoch (APVV-23-0169, partneri: FCHPT STU, obdobie: 2024-2028, zodpovedný riešiteľ: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
- Výskum a vývoj nových procesov na odstránenie nežiaduceho histamínu z vína (APVV-23-0234, obdobie: 2024-2028, partneri: UK Bratislava, zodpovedný riešiteľ: RNDr. Janka Kubincová, PhD.)
- Pokročilé inteligentné technológie kontroly dozrievania klimakterického typu ovocia (SK-CN-23-0013, 2024-2026, zodpovedný riešiteľ: Ing. Blanka Tobolková, PhD.)
- Spolupráca na znižovaní obsahu asparagínu v obilninách a akrylamidu v cereálnych výrobkoch (SK-SRB-23-0059, 2024-2025, zodpovedný riešiteľ: Ing. Kristína Kukurová, PhD.)
- Prenos poznatkov a inovácií v rámci podpory slovenskej produkcie potravín a potravinárskych výrobkov s vyššou pridanou hodnotou (RPVV/11, 2023-2027, zodpovedný riešiteľ: Ing. Eva Kaclíková, CSc.)
- Rozpracovanie postupov kvantifikácie tvorby odpadov z potravín vo vybraných segmentoch potravinového reťazca (RPVV/12, 2023-2027, zodpovedný riešiteľ: Ing. Božena Skláršová, PhD.)
- COST Action CA20128 – PIMENTO: Promoting Innovation of ferMENTed fOods (2021-2025, zodpovedný riešiteľ: Dr. Christophe Chassard (INRAE Francúzsko), zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
- COST Action CA21149 Reducing Acrylamide Exposure of Consumers by a Cereals Supply-Chain Approach Targeting Asparagine (ACRYRED, 2022-2026, zodpovedný riešiteľ: Prof Nigel Halford (Rothamsted Research, Veľká Británia), zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
|