Pracovníci odboru: |
Ing. Skláršová Božena, PhD., Ing. Jankura Ervín, Ing. Dimitrov Filip, Ing. Horváthová Jana, RNDr. Kubincová Janka, PhD., Ing. Kukurová Kristína, PhD., Ing. Kopuncová Mária , Ing. Ciesarová Zuzana, PhD., Ing. Dubová Zuzana, PhD., Szabová Gabriela, Juríková Ildikó |
Zameranie
Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti
Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel
Aktuálne výskumné projekty
Publikačná činnosť odboru
Zameranie:
- Výskum v oblasti bezpečnosti potravín, minimalizácia obsahu cudzorodých látok vznikajúcich v procesoch výroby a skladovania potravín
- Vývoj a aplikácia analytických metód v oblasti bezpečnosti, kvality a autenticity potravín
- Inovácie v potravinárstve, funkčné potraviny, využívanie netradičných surovín a vedľajších produktov
- Budovanie databáz analytických charakteristík ako nástroja pre autentifikáciu a hodnotenie kvality a bezpečnosti potravín
- Odborné poradenstvo pre potravinársky priemysel a orgány štátnej správy
- Laboratórne skúšky - cenník laoratórnych skúšok TU
Prístrojová infraštruktúra Centra excelentnosti:
- Laboratóriá plynovej a kvapalinovej chromatografie v spojení s hmotnostnou detekciou (GC-MS/MS, LC-MS/MS, Q-TOF-LC/MS, DART-LC/MS), UV detekciou (HPLC-UV a DAD) a olfaktometrickou detekciou (GC-O)
- Laboratórium charakterizácie spektrálnych vlastností potravín (antioxidačné vlastnosti, termooxidačná stabilita, obsah polyfenolov, flavonoidov, objektívne hodnotenie farby) s využitím metód EPR a UV-VIS-NIR
- Laboratórium cereálnej technológie a hodnotenia kvality (reologická analýza na prístroji Mixolab, dvojetážová pekárska pec, texturometer, kolorimeter, stanovenie hrubej vlákniny, obsahu a aktivity vody)
- Laboratórium vinohradníctva a vinárstva
- Senzorické laboratórium s panelom trénovaných hodnotiteľov vybavené modernou výpočtovou technikou
Ponúkaná spolupráca pre partnerské výskumné organizácie a priemysel:
- Hodnotenie technologickej kvality primárnych produktov
- Inovácie v potravinárskom priemysle
- Využitie primárnych a vedľajších produktov s návrhom technológie spracovania
- Výskum v oblasti získavania cenných prírodných zložiek (antioxidantov, farbív, biologicky významných látok) a vývoj nových druhov potravinárskych výrobkov s pridanou hodnotou
- Analýza obsahu kontaminantov a poradenstvo pri minimalizácii ich výskytu
- Autentifikácia a odhaľovanie falšovania potravín
- Komplexné analýzy pre vinohradníctvo a vinárstvo
- Vzdelávacie a poradenské aktivity, odborné semináre a školenia
- Využívanie laboratórnych prístrojov a zariadení modernej infraštruktúry
- Chromatografické techniky (GC-MS/MS, LC-MS/MS, GC-O, GC-FID, HPLC-UV) na stanovenie nutričných zložiek (aminokyselín, sacharidov, mastných kyselín), kontaminantov (akrylamid, HMF, mykotoxíny, PAH, PCB, etylkarbamát) a aromaaktívnych látok
- Spektroskopické techniky (EPR, UV-VIS-NIR) na stanovenie antioxidačných vlastností, polyfenolov, flavonoidov a farby
- Mixolab na hodnotenie kvality cereálnych surovín
- Analyzátor textúry (široké uplatnenie v potravinárstve, obalové materiály a pod.)
- Senzorický panel hodnotiteľov pre vybrané potravinárske komodity
Aktuálne výskumné projekty:
- Bioaktívne látky rakytníka rešetliakového a ich uplatnenie vo funkčných potravinách (APVV-17-0212, partneri: FCHPT STU, obdobie: 2018-2021, zodpovedný riešiteľ: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
- Komplexné využitie rastlinnej biomasy v biopotravinách s pridanou hodnotou (APVV-16-0088, obdobie: 2017-2021, garant: prof. Ing. Štefan Schmidt, PhD., zodpovedný riešiteľ za VÚP: Ing. Martin Polovka, PhD.)
- Vybudovanie pilotného zariadenia a vývoj metód masového chovu hmyzu pre potravinárske účely (APVV-17-0538, 2018-2021, zodpovedný riešiteľ: RNDr. Milan Kozánek, CSc.; zodpovedný riešiteľ za NPPC VÚP: doc. RNDr. Peter Siekel, CSc.)
- Biotransformácia ako účinný nástroj rastlinných enzýmov na prípravu prírodných aromatických látok (APVV-17-0281, 2018-2022, zodpovedný riešiteľ: Ing. Vladimír Sitkey, PhD. – Axxence Slovakia)
- Spolupráca v oblasti výskytu akrylamidu a kvalitatívnych aspektov pekárskych produktov z hybridnej obilniny tritikale (SK-SRB-18-0035, 2019-2020, zodpovedný riešiteľ: Ing. Kristína Kukurová, PhD.)
- Zvýšenie kvality a konkurencieschopnosti nových a inovovaných potravinárskych výrobkov slovenskej produkcie (RPVV/13, 2019-2021, zodpovedný riešiteľ: Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.)
|