Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 3-4 / 2005

Petríková, J. - Jányi, I. - Tóthová, L. - Siekel, P.
Možnosti odstraňovania oocýst Cryptosporidium parvum z pitnej vody, mlieka a jablkovej šťavy
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 3-4, s. 227-235

Ing. Jana Petríková, Výskumný ústav potravinársky, Štefánikova 45, 900 01 Modra. E-mail: jana.petrikova@stonline.sk

Summary: Sledoval sa vplyv dvoch typov náplňovej filtrácie na izoláciu oocýst Cryptosporidium parvum z pitnej vody, UHT mlieka a z jablkovej šťavy. Výťažnosť oocýst z pitnej vody bola pri použití filtra pre filtráciu malých objemov s veľkosťou pórov 1 µm od 36 % do 67 %, pri použití filtra pre filtráciu veľkých objemov kvapalín s veľkosťou pórov 1 µm od 33 % do 65 %. Výťažnosť z UHT mlieka a jablkovej šťavy bola nižšia. Pri použití veľkoobjemového filtra bola výťažnosť z mlieka v priemere 10 % a z jablkovej šťavy v priemere 16 %. Maloobjemový filter nebol vhodný na filtráciu UHT mlieka, výťažnosť z jablkovej šťavy pri jeho použití bola v priemere 13 %. Na výťažnosť oocýst mal vplyv nielen spôsob separácie, ale aj zloženie kvapalnej fázy.

Keywords: Cryptosporidium parvum; pitná voda; mlieko; jablková šťava; náplňové filtre; výťažnosť; oocysty

Download:
  (pdf, 108.19 Kb, 1349x)