Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 3-4 / 2005

Šinková, T. - Janeková, K. - Kováčiková, E. - Kováč, M.
Záťaž detí a mládeže SR prídavnými dusienanmi a dusitanmi z potravín
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 3-4, s. 217-226

Ing. Terézia Šinková, CSc., Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, P. O. Box 25, 824 75 Bratislava 26. E-mail: terezia.sinkova@vup.sk

Summary: Na základe 2-týždňových stravovacích modelov sa vypočítal denný príjem prídavných dusičnanov a dusitanov (vychádzajúcich z predpokladaného obsahu v potravinách na naj­vyšších dovolených reziduálnych hladinách) a odhadla sa priemerná záťaž na kilogram telesnej hmotnosti, ktorá sa porovnala s hodnotami ADI dusičnanov 5 mg.kg-1 (vyjadrené ako NaNO3) a dusitanov 0,105 mg.kg-1 (vyjadrené ako NaNO2). Záťaž mládeže vo veku 15–18 rokov dusičnanmi z reálnej stravy je 6 % ADI, dusitanmi 100 % ADI. Vychádzajúc z vedecky odporúčaného modelu stravovania rovnakej skupiny spotrebiteľov je záťaž 2 % ADI (dusičnany) a 4 % ADI (dusitany). Záťaž detí vo veku 4–6 rokov pri stravovaní podľa zásad správnej výživy je 4 % ADI (dusičnany) a 9 % ADI (dusitany). Záťaž detí vo veku 7–10 rokov a 11–14 rokov s pravidelnou celodennou internátnou stravou je pri dusičnanoch 5 % ADI a 4 % ADI. Ich záťaž dusitanmi je 16–20 % ADI a 13–15 % ADI v závislosti od telesnej hmotnosti. Záťaž detí a mládeže prídavnými dusičnanmi a dusitanmi v podmienkach SR je bezpečná.

Keywords: dusičnany; dusitany; akceptovateľný denný príjem; modely stravovania; deti; mládež; odhad záťaže

Download:
  (pdf, 84.95 Kb, 1368x)