Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 3-4 / 2005

Gajdošová, A. - Šturdík, E.
Potravinárske využitie ovsa
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 3-4, s. 169-184

RNDr. Alena Gajdošová, Katedra výživy a hodnotenia potravín, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská technická univerzita, Radlinského 9, 812 37 Bratislava. E-mail: alena.gajdosova@stuba.sk

Summary: Dôležitou súčasťou ovsa je vlákninový komplex, v ktorom dominujú z hľadiska prospešnosti pre zdravie imunoaktívne beta-glukány. Predkladaný článok zhŕňa poznatky o potravinárskom význame a využití ovsa. Poukazuje na ovos, ako bohatý zdroj beta-glukánov a tiež na ich využitie a aplikáciu do potravinárskej praxe.

Keywords: ovos; vláknina; beta-glukány; potraviny

Download:
  (pdf, 251.29 Kb, 2274x)