Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 3-4 / 2005

Kretová, M. - Siekel, P.
Možnosť prenosu génov z potravinových zdrojov na konzumentov a ich mikroflóru v tráviacom trakte zvierat a človeka
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 3-4, s. 157-167

RNDr. Peter Siekel, CSc., Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, 824 75 Bratislava 26. E-mail: peter.siekel@vup.sk

Summary: Predpokladaný horizontálny prenos génov v tráviacom trakte organizmov je ovplyvňovaný intaktnosťou a dostupnosťou DNA. Stupeň fragmentácie DNA závisí od technologických postupov spracovania potravín a od procesov v tráviacom trakte ľudí a zvierat. Prenos genetického materiálu z potravy do organizmov zvierat a mikroorganizmov sa môže uskutočniť v celom tráviacom trakte. Biologická aktivita cudzorodej DNA pri prechode tráviacim traktom klesá a tým sa významne znižuje možnosť jej integrácie do genómu hostiteľov. Ukazuje sa, že aj keď je takýto prenos génov teoreticky možný, je značne nepravdepodobný.

Keywords: horizontálny prenos génov; fragmentácia DNA; tráviaci trakt; geneticky modifikované organizmy

Download:
  (pdf, 84.62 Kb, 1398x)