Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 1-2 / 2005

Svitlíková, A. - Dobríková, E.
Obsah hexachlórbenzénu o vybraných základných potravinách v období 1985-2003 v Slovenskej republike
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 1-2, s. 123-133

Ing. Angela Světlíková, Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, P. O. Box 25, 824 75 Bratislava 26. E-mail: angela.svetlikova@vup.sk

Summary: Cieľom príspevku je zhodnotiť obsah a časové rady kontaminácie hexachlórbenzénu (HCB) v základných potravinách v Slovenskej republike. Príspevok podáva výsledky analýz na obsah HCB, ktoré sa v Slovenskej republike realizujú od roku 1985. Priemerné nálezy HCB vo vybraných komoditách sa posudzovali vzhľadom k jeho platným limitným hodnotám pre jednotlivé komodity. Analyzované vzorky pochádzali z poľnohospodárskych podnikov, z podnikov potravinárskeho priemyslu, z obchodnej siete, z domácností. Z výsledkov sledovania obsahu HCB vo vybraných potravinových komoditách vyplýva, že priemerné nálezy HCB sú nízke. Za celé sledované obdobie sa v potravinách zistili nadlimitné hodnoty HCB iba v 0,13 %, čo predstavuje 42 vzoriek z celkového počtu 32 105 sledovaných vzoriek.

Keywords: hexachlórbenzén; základné potraviny; limit

Download:
  (pdf, 541.51 Kb, 903x)