Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 1-2 / 2005

Janeková, K. - Šinková, T. - Kováčiková, E. - Kováč, M.
Príjem syntetických antioxidantov zo stravy v podmienkach Slovenskej republiky
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 1-2, s. 111-121

Ing. Katarína Janeková, Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, P. O. Box 25, 824 75 Bratislava 26. E-mail: janekova@vup.sk

Summary: Vypočítal sa príjem vybraných antioxidantov (BHA, BHT a galátov) v priemernej strave obyvateľa Slovenskej republiky a vo vedecky odporúčanej strave dospelých a detí troch vekových kategórií na báze 2-týždňových modelových jedálnych lístkov. Odhadnutá záťaž sa porovnávala s hodnotami ADI. Záťaž BHT (butylhydroxytoluén) a galátmi je pomerne nízka. Najvyššia záťaž sa ukazuje pri BHA (buylhydroxyanizol), ktorá u detskej populácie presahuje hodnoty 50 % ADI. Tieto výsledky sú zrejme nadhodnotené, pretože pri výpočtoch sa zohľadnili iba legislatívne limity. V jednotlivých potravinách prispievajúcich k príjmu bude potrebné preveriť, aké sú skutočné hladiny BHA.

Keywords: butylhydroxyanizol; butylhydroxytoluén; galáty; akceptovateľný denný príjem; odhad príjmu

Download:
  (pdf, 65.35 Kb, 1509x)