Scientific journal

44 2005

Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 1-2 / 2005

Lauková, D. - Valík, Ľ. - Koreňová, J. - Görner, F.
Matematické modelovanie vplyvu Lactobacillus rhamnosus a teploty na rast Bacillus cereus
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 1-2, s. 63-73

Doc. Ing. Ľubomír Valík, PhD., Katedra výživy a hodnotenia potravín, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Radlinského 9, 812 37 Bratislava. E-mail: lubomir.valik@stuba.sk

Summary: V práci sa prezentujú odozvy rastu Bacillus cereus pri teplotách (8 ± 0,5) C, (10 ± 0,5) C a (12 ± 0,5) C v mlieku (UHT mlieko; obsah tuku 1,5 %), do ktorého sa zámerne pridávali počiatočné koncentrácie 18h kultúry Lactobacillus rhamnosus VT1. Vychádzajúc z matematickej analýzy rastových rýchlostí Bacillus cereus získaných pod vplyvom kombinácií počiatočnej koncentrácie L. rhamnosus VT1 a teplôt inkubácie je možné správanie B. cereus opísať vzťahom: m = –0,0061 + 0,0061 T – 0,0069 V0 (R2 = 0,847). Výsledky poukázali na skutočnosť, že pri všetkých troch testovaných teplotách, metabolity laktobacila významne ovplyvňovali rastovú rýchlosť B. cereus, a to aj pri jeho najnižších počiatočných koncentráciach. Objemy inokula trvanie lag-fázy B. cereus výraznejšie neovplyvňovali.

Keywords: Bacillus cereus; Lactobacillus rhamnosus; predikcia dynamiky rastu; prediktívna mikrobiológia

Download:
  (pdf, 251.03 Kb, 1040x)