Scientific journal
Bulletin potravinrskeho vskumu
Summary No. 1-2 / 2005
Kretová, M. - Kollárovič, G. - Siekel, P.
Fragmentácia DNA a geneticky modifikované potraviny
Bulletin potravinrskeho vskumu, 44, 2005, No. 1-2, s. 17-26
RNDr. Peter Siekel, CSc., Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, 824 75 Bratislava 26. E-mail: peter.siekel@vup.sk
Summary: Zber, skladovanie a mechanické spracovanie surovín, technologické postupy výroby potravín a krmív, ich tepelné úpravy a nízke pH spôsobujú fragmentáciu prítomnej DNA. Príjem, začlenenie a expresia cudzorodých génov z prostredia do genómu nepríbuzných organizmov, tzv. horizontálny prenos génov, môže predstavovať významné riziko pre bezpečné využívanie geneticky modifikovaných organizmov v potravinách a krmivách. Kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim možný prenos génov je celistvosť DNA v prijatej potrave a jej následná dostupnosť v prostredí. DNA v spracovaných potravinách a krmivách je významne fragmentovaná.
Keywords: potraviny; krmivá; fragmentácia DNA; technologické spracovanie; transgénna DNA
Download:
(pdf, 63.78 Kb, 1442x)