Aktuality

Stravovanie a nálada


Stravovanie a nálada

Konzumácia jedla, z ktorého máme pôžitok, nás môže povzbudiť a vyvolať pocit spokojnosti a oddychu. Konzumácia obľúbených jedál môže však niekedy viesť aj k negatívnym pocitom, napríklad k pocitu viny a ľútosti. Ako môžeme minimalizovať negatívny a maximalizovať pozitívny dopad potravy na našu náladu?

Princíp pôžitku
Konzumácia jedla je jednou zo slastí života. Konzumujme teda potraviny, ktoré obľubujeme, a vyvarujme sa tých, ktoré nemáme radi. Ukázalo sa, že konzumácia obľúbených potravín môže stimulovať uvoľňovanie ß-endorfínov, známych tým, že zlepšujú náladu. Avšak atraktivita jedla nie je spojená len s jeho zmyslovými vlastnosťami, závisí tiež od toho, akí sme hladní, od predchádzajúcich skúseností s daným jedlom a tiež od spoločenských okolností, pri ktorých sa jedlo konzumuje. Inými slovami, cítime sa dobre pri konzumácii správneho druhu jedla v správnom čase a v správnej spoločnosti.

Túžba po jedle
Túžba po jedle, alebo nutkanie po konzumácii určitých potravín je všeobecne veľmi častá. V závislosti na skúmanej populácii, 60 až 90 % ľudí sa k podobnej túžbe priznáva. Zaujímavé je, že muži a ženy spájajú s touto túžbou rôzne názory a emócie. Muži si väčšinou vysvetľujú túžbu po jedle ako hlad, kým ženy skôr spájajú túžbu po jedle s negatívnymi náladami, ako nuda a stres. Ženy tiež častejšie zažívajú negatívne pocity, ako ľútosť a vina po prepadnutí túžbe po konkrétnej potravine.

Dr. Peter Rogers, experimentálny psychológ z Bristolskej univerzity vysvetľuje: „Často je vytúžené jedlo ‘zakázaným‘ jedlom, ako napríklad čokoláda. Ak sa určitej potravine vedome vyhýbame, chuť na ňu silnie, až kým sa osoba napokon neoddá pokušeniu. Po konzumácii jedla rozhodne zakorenený pocit viny a ľútosti s rozhodnutím, že sa už príslušná potravina konzumovať nebude.“

Ste ospalí?
Účinky jednotlivých živín v potrave sú predmetom mnohých štúdii, avšak zatiaľ sa vedci nezhodli na tom, aký dopad majú tieto živiny na náladu. Napríklad množstvo štúdií ukazuje, že sacharidy pomáhajú ľuďom k pocitom uvoľnenia a ospalosti, ale rovnaké množstvo štúdií naopak nenašlo žiaden dôkaz o tom, že by vplývali na náladu. Je možné, že rôzni ľudia reagujú na živiny rôzne. Podobne je to aj pri kofeíne. Citlivosť na kofeín sa zrejme medzi jednotlivcami líši. Niektorí ľudia môžu vypiť niekoľko šálok nápojov s obsahom kofeínu v priebehu niekoľkých hodín a necítia pritom žiadne účinky, zatiaľ čo iní pociťujú jeho stimulačné účinky už po prvej šálke.

Veľké očakávania
I keď môže existovať interakcia medzi potravou a chémiou organizmu, vplyv očakávaní súvisiacich so stravovacími návykmi nemožno podceniť. Napríklad ak konzumácia určitej potraviny alebo nápoja normálne zlepšuje našu náladu a ostražitosť, stane sa tak preto, že to očakávame, dokonca i keď aktívne súčasti v nej v skutočnosti chýbajú.

Niet pochýb o tom, že chuť potraviny a pôžitok z konzumácie môžu pozdvihnúť náladu a duševnú pohodu. Ale silné pozitívne účinky konzumácie „zlých, ale krásnych potravín“ sú často marené pocitom viny. Dr. Rogers má túto radu, aby nám pomohol maximalizovať náladu zlepšujúce výhody jedla:

„Najdôležitejšie je zbaviť sa akéhokoľvek pocitu viny spojeného s jedlom. Aby sa tak stalo, ľudia si musia urovnať vzťahy s jedlom a vytvoriť si realistické zdravé stravovacie návyky. V tom môžu byť zahrnuté spôsoby regulácie príjmu obľúbených potravín vedúce k maximalizovaniu pôžitku bez prejedania sa.

EUFIC, Food Today 30-4.

Preklad: S. Bandzi