Aktuality

Sója proti rakovine hrubého čreva


Sója proti rakovine hrubého čreva

Americkí vedci na základe pokusov potvrdili, že sójové izoflavóny a saponíny majú ochranné účinky proti rakovine hrubého čreva. Skúmali aj prirodzenú variáciu izoflavónov a saponínov v odrodách sóje pestovaných pri rôznych environmentálnych podmienkach. Dopestovali 21 odrôd v 5 lokalitách. Dve odrody sa vyznačovali odlišným množstvom izoflavónov a saponínov.

V pokusoch na krysách zisťovali vplyv rôzne odstupňovaných dávok saponínov s cieľom definovania toxickej dávky. Žiadna z koncentrácií nepôsobila negatívne. Rôznymi meraniami dospeli k názoru, že organizmus krýs sójové saponíny neabsorboval, zároveň sa však rast rakovinových buniek zastavil.

Keďže riziko rakoviny hrubého čreva priamo súvisí s konzumáciou červeného mäsa, predpokladá sa, že jeho náhrada sójovou bielkovinou by mohla znížiť toto riziko. S výsledkami však treba narábať opatrne, pretože protirakovinové účinky čistých extraktov a potravín obsahujúcich sóju sa môžu líšiť. V potravinách môže dochádzať aj k interakciám medzi bioaktívnymi zložkami.

Journal od Nutrition, 135, 5, 2005, s. 1239-1242.

Spracovala: T. Šinková