Aktuality

Tajomstvo stredozemskej stravy


Tajomstvo stredozemskej stravy

Ľudia, ktorí sa stravujú podľa „stredozemskej stravy“ žijú dlhšie, než iní Európania. Čo presne stredozemská strava je a ako sa uplatňuje jej výrazný účinok? Stredomorská strava nemá presne stanovený stravovací plán alebo program, je to súbor stravovacích návykov, ktoré tradične dodržiavajú obyvatelia Stredozemného regiónu. Týka sa to minimálne 16 krajín lemovaných Stredozemným morom, pričom stravovacie zvyklosti medzi týmito krajinami sa líšia v závislosti od ich kultúry, etnického pôvodu a viery. Majú však množstvo spoločných charakteristických znakov:

  • vysoká spotreba ovocia, zeleniny, zemiakov, fazule, orechov, semien, chleba a iných cereálií,
  • olivový olej sa používa na varenie a na prípravu šalátových dressingov,
  • primerané množstvo rýb, málo mäsa,
  • malé množstvo plnotučných syrov a jogurtov,
  • primeraná konzumácia vína, zvyčajne s jedlom,
  • dôvera k miestnym, sezónnym a čerstvým plodinám,
  • aktívny životný štýl.

V nedávnej štúdii sa konštatuje, že strava viac než 22 tisíc ľudí žijúcich v Grécku bola v súlade s dodržiavaním gréckych tradícií a v štýle stredozemskej stravy. Počas 4 rokov pozorovania sa zistilo, že u sledovanej skupiny ľudí, ktorá dodržiavala tradičné stravovacie návyky úmrtnosť na choroby srdca a rakovinu bola nižšia. Ich úmrtnosť bola o 25 % nižšia ako u ľudí, ktorí nedodržiavali túto stravu. Štatistiky úmrtnosti konštatujú, že stredozemská populácia žije dlhšie než iní Európania; vedci sledujú, ktoré zložky Stredomorskej stravy sú zodpovedné a užitočné z tohto hľadiska.

Olivový olej
Olivový olej sa používa v stredozemskej kuchyni výlučne namiesto masla, margarínov a iných tukov, vytláča nasýtené tuky zo stravy. Je bohatým zdrojom mononenasýtených tukov, ktoré pôsobia ochranne proti chorobám srdca. Je tiež zdrojom antioxidantov vrátane vitamínu E. Okrem toho sa olivový olej používa aj na prípravu zeleninových pokrmov, paradajkových omáčok, šalátov a na smaženie a opekanie rýb.

Ovocie a zelenina
Vysoký príjem čerstvého ovocia a zeleniny má ochranný účinok proti chorobám srdca a rakoviny pravdepodobne preto, že obsahujú antioxidanty. Paradajky sa obzvlášť preskúmali, pretože hrajú významnú úlohu v stredozemskej strave. Paradajky sú v skutočnosti hlavným zdrojom antioxidantov. Dostupnosť lykopénu, jedného z mnohých antioxidantov nachádzajúcich sa v paradajkach sa zvyšuje tepelnou úpravou - varením (príprava paradajkovej omáčky).

Olejovité ryby
Odporúča sa konzumácia rýb, obzvlášť olejovitých rýb ako sú sardinky, ktoré majú významný zdravotný vplyv. Olejovité ryby sú zdrojom omega-3 polynenasýtených tukov a dlhoreťazcových derivátov týchto tukov, ktoré sa zjavne ukazujú byť prospešné pre zdravé srdce, pre ich antiflogistické (protizápalové) a vazodilatačné (rozširujúce cievy) vlastnosti, udržiavajúce plynulé prúdenie krvi.

Víno s mierou
V celom juhoeurópskom regióne sa víno pije s mierou a zvyčajne spolu s jedlom. Mierkou pre mužov sú dva poháre za deň a pre ženy jeden pohár za deň. Víno, špeciálne červené víno, obsahuje veľké množstvo rastlinných zložiek so zdravotným účinkom, fytonutrienty. Medzi nich patria polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi, chránia proti LDL oxidácii a ďalším patologickým druhotným následkom oxidačného procesu. Iné fytonutrienty sú inhibítormi zhlukovania (agregácie) krvných doštičiek, vazodilatácie atď.

Celkový účinok
V gréckej štúdii sa konštatuje, že individuálne zložky alebo skupiny potravín stredozemskej stravy neposkytujú žiadnu významnú zdravotnú ochranu. Z praktického hľadiska je však pravdepodobné, že kombinácia všetkých zastúpených zložiek robí túto stravu zdraviu prospešnou. Pravdepodobne, nielen strava, ale aj iné faktory ako je uvoľnený postoj k jedlu, dostatok slnečného svetla a viac fyzickej aktivity prispievajú k celkovému zdravému životnému štýlu tohto regiónu.

EUFIC, Food Today 43-4.

Preklad: E. Kováčiková