Aktuality

Správnou výživou proti stresu


Správnou výživou proti stresu

I keď kľúčom k odbúraniu stresu je nájsť jeho príčinu a spôsob ako tento zdroj obmedziť alebo sa s ním naučiť žiť, pravidelná kvalitná výživa môže napomôcť telu zvládnuť aspoň niektoré z jeho negatívnych efektov.
Nech je príčinou stresu hocičo, fyzické či emočné, telo reaguje produkovaním veľkého množstva adrenalínu - hormónu, ktorý sám o sebe spúšťa lavínu iných hormonálnych a nervových odpovedí, ktoré sa preženú telom a pripravia ho či už na útok alebo útek. I keď väčšina dnešných stresov nevyžaduje žiadnu vážnu fyzickú akciu, naše telo stále odpovedá týmto pravekým, časom overeným spôsobom. Za menej ako jednu sekundu prežívania úzkosti sa zvýši pulz srdca, zaostrí sa zrak, krv sa presmeruje do svalov a hustne v očakávaní opravy poranenia.
Fyzický stres, pre ktorý sú tieto reakcie primárne užitočné, zvyčajne netrvá dlho, a po ňom sa hladiny hormónov vracajú do menej zvýšených hodnôt. Dnešný životný štýl môže byť niekedy spojený s dlhotrvajúcim mentálnym stresom, čo môže primäť telo k zotrvaniu v stresovom režime dlhú dobu.

Pod tlakom
Celkovým účinkom stresu na nutričné potreby sa celkom nerozumie, avšak vie sa, že za takých okolností sa môže dostať metabolizmus pod napätie. Jeden z možných efektov je vplyv na imunitný systém – zníži sa jeho obranyschopnosť a tým sme viac vystavení infekciám a chorobám.
Na výrobu adrenalínu je potrebný vitamín C. Keď je hladina adrenalínu zvýšená počas dlhej doby stresu, je potrebné väčšie množstvo vitamínu C. Organizmus väčšiny zvierat dokáže zvýšiť syntézu vitamínu C na pokrytie väčších potrieb. Napríklad capy dokážu zvýšiť produkciu vitamínu C až o 500 percent. Bohužiaľ, človek sa musí pri príjme tejto základnej živiny spoliehať na výživu. Ak sa to nedosiahne konzumáciou množstva potravín bohatých na vitamín C, napríklad pomarančov, kivi, papriky, zemiakov či brokolice, niektoré časti tela, ako imunitný systém, môžu trpieť jeho nedostatkom.
Výskum odhaľuje, že nedostatok vitamínu C obmedzuje aktivitu makrofágov - obranných baktérií, ktoré doslova požierajú invadujúce baktérie a vírusy. Menej makrofágov spôsobuje, že sme náchylnejší dostať nádchu a chrípku, čo navyše ďalej zaťažuje produkciu vitamínu C.
Pri vystavení dlhodobému stresu je rozumné ďalej podporiť imunitný systém hojnosťou potravín bohatých na beta-karotén (predchodca vitamínu A), ako je mrkva, sýtozeleno sfarbená zelenina, žlté a oranžové ovocie.
Pravidelný príjem vitamínu C a A, ako aj kyseliny listovej a zinku, je nepostrádateľný pre funkčný imunitný systém, na pomoc pri obrane proti infekciám. Kyselina listová sa nachádza v čiernej fazuli, špenáte a ostatných zelenolistých zeleninách. Dobrým zdrojom zinku sú kraby, ustrice, pšeničné klíčky, pečeň, semená tekvice a červené mäso.

Sila bielkovín
Pod permanentným stresom sa takisto môže zvýšiť potreba organizmu prijímať bielkoviny. Dôležité je hlavne dať si k jedlu nejakú rybu, kurča, morku, chudé červené mäso, vajíčka, mlieko alebo fazuľu. Výživa s nedostatočným množstvom bielkovín môže významne obmedziť imunitnú obranu a schopnosť odolávať infekcii. Tučnejšie ryby, napr. losos, pstruh, tuniak alebo sardinky sú veľmi vhodné, pretože obsahujú aj základné tuky schopné riediť krv. To pomáha proti zahusťovacím vlastnostiam krvi, ktoré má adrenalín.
Stravovanie na zamedzenie stresu je v skutočnosti o jedení zdravej, vyváženej stravy. Telesné cvičenie je taktiež dôležité, pretože môže zvýšiť produkciu endorfínov (prirodzených zlepšovačov nálady) a zlepšiť zdravie organizmu. Ľudia pod stálym stresom by mali zvážiť zmenu životného štýlu alebo vyhľadať profesionálnu pomoc.

EUFIC, Food Today 33-1

Preklad: S. Bandzi